RADAR EMPRESARIAL
Economia 13/07/2015

Luis Lopezbarrena : “Sortir al món no pot ser una fugida en temps de crisi, sinó una aposta a llarg termini”

Entrevista al conseller delegat de Simon

Elena Freixa
3 min
Luis Lopezbarrena : “Sortir al món no pot ser una fugida en temps de crisi, sinó una aposta a llarg termini”

BarcelonaLuis Lopezbarrena (Tudela, 1961) és, des de fa uns mesos, el nou conseller delegat de Simon, la coneguda empresa familiar catalana de material elèctric i d’il·luminació. Tot i ser nou al càrrec -va substituir l’anterior executiu, Xavier Torra, a principis d’any-, coneix a fons l’empresa perquè hi ha treballat 20 anys. Des del 2000 era el director general del negoci de Simon a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Com a directiu, va tastar els millors anys de bonança i l’esclat de la bombolla immobiliària a Espanya. Com va ser la gestió de Simon?

La bombolla va ser una qüestió generalitzada a la societat. Tots estàvem entusiasmats amb una dinàmica econòmica de creixement excessiu. Érem conscients que això no era lògic però tampoc podies permetre’t quedar fora de la dinàmica de la construcció. Malgrat tot, crec que vam fer el que calia abans i després, amb els ajustos a temps per evitar mals majors.

¿En què ha canviat Simon després de la debacle constructora?

Ens hem diversificat en nous negocis i fa tres anys vam obrir la línia d’il·luminació interior basada en el canvi de la bombeta al LED. És un negoci que ens està anant molt bé i que ja comencem a exportar a mercats com Polònia. Aquest negoci és el 10% de la facturació però calculem que el seu pes es triplicarà en 4 anys.

¿És el moment de tornar a invertir a Espanya i apujar sous?

Tenim plans per a la planta de Riudellots i farem alguna petita inversió tant aquí com a la de la Xina, on fabriquem el producte que té una rotació més alta al mercat. Sobre el tema d’apujar sous encara aposto per mantenir molta prudència. És bo millorar el que sigui possible, però cal vigilar perquè el món és molt obert i competim amb països amb estructures de costos molt més baixes. Encara cal una certa contenció dels salaris.

La Xina és el primer mercat de Simon des de fa dos anys. Quins plans tenen per a aquest país?

L’Àsia és el nucli dur del futur econòmic del món i és on mirem de créixer alimentant aquesta expansió des de la planta de la Xina. Aquest país serà el primer mercat durant força anys. A més, acabem d’obrir dues delegacions al Vietnam i Indonèsia. També som a l’Índia des de fa un any i obrirem un centre de R+D.

Com s’ha obert camí en un mercat gegant com la Xina?

Sortir a fora no pot ser una aposta donada per una situació de crisi del mercat on ets present, no pot ser una fugida, sinó que ha de ser una aposta a llarg termini. Cal afrontar la internacionalització amb voluntat de permanència i ser conscient que cal capacitat financera per assegurar-la. La nostra aposta a la Xina s’ha construït sobre això i també hem tingut un cop de sort i hem format un bon equip.

Algunes empreses pensen a desinvertir a la Xina per l’increment de costos laborals. És el seu cas?

El nostre enfocament és diferent del de la majoria d’empreses, mai ha sigut un país que hem concebut per produir i vendre a tot el món, sinó per vendre al mateix mercat xinès. Davant l’increment de sous, nosaltres juguem dins del mercat intern i això ens permet adaptar-nos millor.

I la burocràcia, ¿és una llegenda o la pateixen també?

La nostra manera d’abordar el mercat ha jugat a favor d’això també. Per la nostra trajectòria, hem demostrat que som una empresa que aposta per la Xina a llarg termini i no només per treure’n un profit. Les autoritats ho tenen en compte i afavoreixen les empreses que tenen aquesta estratègia al país. Allà, Simon és una empresa xinesa.

Com es percep Catalunya com a destinació inversora a l’exterior?

No he rebut cap senyal negatiu o d’inquietud envers Catalunya a fora. Les coses es miren a llarg termini i crec que no hi ha motius per preocupar-se. A més, és indiscutible la projecció que té la marca Barcelona al món. Nosaltres, amb els xinesos, la utilitzem per donar a conèixer les nostres arrels.

¿Les empreses xineses s’interessen per l’economia i oportunitats de Catalunya per invertir?

Sí. Hi ha economies asiàtiques que estan creixent molt, com la mateixa Xina, que comença a tenir empreses molt potents. Aquestes corporacions exploren el món per aterrar a Europa i crec que cada cop veurem més moviments a Catalunya i a Occident en general.

El govern espanyol anuncia una rebaixa d’impostos. Com la rep?

Són mesures bones perquè contribueixen al consum, però crec que les polítiques econòmiques no haurien d’estar tan subjectes al cicle electoral. S’hauria de fer el que permeten els números i no el que toca per una conjuntura molt concreta.

stats