ECONOMIA
Economia 27/03/2012

De Guindos, sobre el pacte fiscal: "Sortim de la crisi i ja en parlarem"

El ministre d'Economia diu a RAC1 que l'important ara és arreglar els problemes de liquiditat de la Generalitat. L'economia espanyola no remuntarà fins a finals d'any. Aquest trimestre entrarà en recessió

Ara
2 min
Luis de Guindos als estudis de RAC1

BarcelonaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, no es mou del guió: "En aquests moments el problema fonamental que té la Generalitat des del punt de vista del finançament és la dificultat de liquiditat, i és aquí on posarem els esforços". És la frase que ha repetit reiteradament aquest matí en una entrevista a RAC1 quan se li ha preguntat pel deute del govern espanyol amb la Generalitat, pels diners promesos per l'Estatut i pel pacte fiscal que promou el Govern de CiU. "Ara, el que toca és posar ordre als comptes a Espanya i trobar liquiditat per pagar proveïdors, els funcionaris de la Generalitat i els serveis públics essencials", ha dit. "Sortim de la crisi i ja en parlarem".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre es va reunir aquest dilluns a la nit amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en un sopar en un restaurant de Barcelona. A la una del migdia ho fa amb el president de la Generalitat, Artur Mas. El Govern reclama a Madrid que inclogui en els pressupostos per a aquest any –que es presenten divendres– els 219 milions d'euros corresponents a la liquidació del 2009 de les inversions estatals en infraestructures previstes a l'Estatut. La Generalitat també espera acordar amb l'executiu de Mariano Rajoy un calendari per fer efectiu el pagament a terminis dels 759 milions d'euros de la liquidació del 2008, que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero no va pagar l'any passat.

En el sopar d'ahir amb el conseller, el ministre assegura que no van parlar del pacte fiscal inspirat en el concert econòmic que promou la Generalitat. "No hi ha pacte fiscal que solucioni els comptes de ningú: sortim de la crisi, tornem a generar llocs de treball i després ja en parlarem", ha etzibat.

"Situació extremadament difícil"

El titular d'Economia espera que la situació econòmica espanyola remunti a partir del 2013, no pas abans. "L'economia espanyola passa per una situació extremadament difícil", ha recordat. De Guindos preveu dos trimestres dolents –en què no es reduirà l'atur– i una millora a finals d'any. "No vull generar falses esperances", conclou. Segons el butlletí econòmic del Banc d'Espanya, que s'ha conegut aquest dilluns, l'economia espanyola va tornar a decréixer el primer trimestre de l'any i la destrucció d'ocupació es va intensificar. Aquest trimestre, l'economia entrarà en recessió. El consum privat i els indicadors que mesuren la confiança dels consumidors i dels comerciants minoristes va retrocedir els mesos de gener i febrer fins a nivells del 2010.

'Hispabons'

El ministre ha confirmat que els anomenats 'hispabons' "podrien ser una realitat aquest estiu", tal com ho va comunicar ahir al conseller Mas-Colell. Fa mesos que diverses autonomies, liderades per Catalunya, els reclamen. El ministeri d'Economia estudia impulsar-los, cosa que permetria estalviar uns 1.000 milions d'euros, segons estimacions del ministre d'Economia.

Reforma laboral

El ministre diu que "respecta totes les opinions", però insisteix que la reforma laboral és l'única manera d'acabar amb la "sagnia" de destrucció de llocs de treball dels últims anys, en relació amb la vaga general convocada per a aquest dijous.

stats