TELECOMUNICACIONS

L’última fusió de les telecos

MásMóvil compra Yoigo i gairebé el 100% del sector queda en mans de quatre operadors

Des d’avui els espanyols tenen una opció menys per triar si volen contractar qualsevol servei de telecomunicacions a Espanya. L’operador de telefonia MásMóvil va anunciar ahir la compra de Yoigo per 612 milions d’euros i es consolida així com el quart gran operador amb capacitat d’oferir una proposta combinada a escala estatal. Amb aquesta compra, quasi el 100% de l’oferta de serveis de telecomunicacions de l’Estat queda en mans de quatre companyies, ja que entre els pocs operadors mòbils virtuals (OMV) que queden, els més potents també són propietat de Telefónica, Orange i Vodafone.

Després de mesos d’estira-i-arronsa amb els accionistes de Yoigo, MásMóvil va anunciar ahir definitivament la compra del 100% de les accions d’aquesta companyia. Fins ara, un 76% de Yoigo era de la sueca TeliaSonera; un 17%, d’ACS Telefonía Móvil; i un 6% estava repartit a parts iguals entre FCC i Abengoa. La fusió queda ara pendent d’aprovació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). De fet, el president de la CNMC, José María Marín Quemada, va avisar la setmana passada que li feia posar “els pèls de punta” la concentració al sector, i que la conseqüència d’aquesta reducció de competència seran els augments de preus.

L'oligopoli de la telefonia es replega per recuperar ingressos

Ja fa un any que MásMóvil va anunciar la seva intenció de quedar-se amb Yoigo, però la britànica Zegona, propietària de Telecable, també va presentar una oferta per 550 milions. Finalment, MásMóvil ha pogut quedar-se amb l’operador que li permet situar-se com la quarta empresa que ofereix paquets combinats (telefonia, internet i televisió) al mercat espanyol de les telecomunicacions.

Un conglomerat d’operadors

Aquesta és la segona compra de l’operador -que és a ccionista de la catalana Parlem- en l’últim trimestre. Meinrad Spenger, conseller delegat i fundador de MásMóvil, explicava a l’ARA fa dues setmanes que la disponibilitat de caixa i les últimes ampliacions de capital que ha fet en l’últim any els permetia fer front a un pla d’inversions ambiciós a curt termini. I precisament, només en adquisicions, MásMóvil s’ha gastat 770 milions aquest any, si als 612 que pagarà per Yoigo s’hi sumen els que va desemborsar per Pepephone a finals d’abril.

Però és que la fusió entre operadors és l’essència de MásMóvil. Aquesta companyia va néixer fa quatre anys com una start-up fundada per dos estudiants estrangers residents a Espanya i indignats amb un mercat de telecomunicacions amb preus excessius. Des d’aleshores van anar sumant diversos OMV. El més important va ser Ibercom, que els va permetre fer el salt al mercat alternatiu borsari (MAB), però també Quantum, Xtra i The Phone House.

A més, l’operador va agafar embranzida l’any passat quan va quedar-se amb els actius sobrants de la fusió entre Orange i Jazztel, que li van permetre sumar una xarxa de 13 centraletes de fibra òptica i accés majorista a un preu preferencial a tota la xarxa de coure de Jazztel durant quatre anys.

MásMóvil detalla que la compra de Yoigo es finançarà a través d’una combinació de deute i capital del 60% i el 40%, respectivament, i assegura que inversors i institucions li permetran cobrir el 100% del finançament que necessita. El nou grup comptarà amb uns ingressos de 1.070 milions i una quota del 10,5% dels clients residencials de telefonia mòbil a Espanya. En total, el nou operador resultant tindria 4,3 milions de clients.