30/05/2012

MAFO plega assetjat pel cas Bankia

2 min
CINC ANYS I 11 MESOS  Miguel Ángel Fernández Ordóñez deixa el càrrec de governador del BCE un mes abans del que li toca. La crisi de Bankia ho ha precipitat.

BARCELONA.Ha rebut crítiques de dins i de fora del sector bancari. El que fa anys s'expressava en privat o en veu baixa, els últims mesos ha aparegut amb força amb l'augment de les provisions que demana el govern central a la banca per acabar amb la reestructuració financera. Però l'esclat de l'afer Bankia ha estat definitiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El setge al governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez (MAFO), va culminar ahir a la tarda, quan va enviar un comunicat en què anunciava que s'havia entrevistat amb el president del govern, Mariano Rajoy, al qual li havia "comunicat la decisió d'avançar la data de cessar en el seu càrrec al 10 de juny". Això és just un mes abans del que li tocava, el 12 de juliol. L'excusa és que a partir de l'11 de juny els bancs hauran d'enviar al regulador els plans de sanejament per superar les provisions del segon reial decret per sanejar els actius immobiliaris no tòxics.

També a mitjans de juny ha d'estar enllestida l'auditoria independent de Roland Berger i Oliver Wyman a cada una de les entitats. La nota va destacar que "s'obre una nova etapa en què s'han de prendre decisions molt importants". I afegia: "El governador considera que per afrontar aquest nou període disposarà de no més d'un mes". El relleu serà la millor situació per al substitut, "que així podrà participar plenament en totes aquestes importants decisions des del primer moment".

Candidats

A Fernández Ordóñez li queden només uns dies per aprovar els comptes del mateix Banc d'Espanya, liquidar el pressupost i presentar l'informe anual del sector la setmana que ve. "Es tanca un període de cinc anys i 11 mesos" al capdavant de la institució, com remarca el comunicat, que finalitza amb la resposta del govern, que assegura que "ha entès que la decisió afavoreix una transició àgil i eficient".

Hi ha molts candidats per al càrrec. El que sembla en més bona posició és el recentment nomenat conseller del Banc d'Espanya, Luis María Linde. També l'alt càrrec d'Iberdrola Fernando Bécquer (amic de Mariano Rajoy) i el director del servei jurídic del Banc Central Europeu, Antonio Sánchez de Vicuña (pròxim al ministre Luis de Guindos). També apareix en la travessa l'actual director de regulació del Banc d'Espanya, José Maria Roldán, tot i que també podria accedir al càrrec de subgovernador.

Comissió per Bankia

Fernández Ordóñez va demanar explicar en comissió la situació creada a Bankia, però el PP ha volgut limitar el seu protagonisme a la subcomissió de seguiment del FROB, que es fa a porta tancada. El PSOE tampoc vol una comissió d'investigació, però des del PSC s'ha pressionat el secretari general socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè la demani. Les exministres Carme Chacón i Cristina Narbona donen suport a la investigació.

D'altra banda, un jutjat de Madrid ha admès a tràmit una querella de Manos Limpias contra Fernández Ordóñez i els expresidents de Bankia, Rodrigo Rato, i Caja Madrid, Miguel Blesa, informa Efe. L'associació pensa que el governador pot haver comès un presumpte delicte d'imprudència greu per mala supervisió de bancs.

stats