PROTESTES SINDICALS
Economia 02/05/2013

El Primer de Maig obre camí al diàleg contra l'atur

Els sindicats exigeixen al carrer la fi de "l'austericidi" i Mas els ofereix parlar

D. Sánchez Ugart / J. Faus
3 min
AMBIENT FESTIU   El bon temps va acompanyar els manifestants de la convocatòria de Barcelona, que va transcórrer sense incidents per la Via Laietana.

Barcelona / Madrid.Amb més de 900.000 aturats a Catalunya i 6,2 milions a tot l'Estat, ahir el Primer de Maig va ser, més que mai, una defensa del dret a treballar. L'atur disparat va servir per mobilitzar més manifestants que altres anys en les protestes sindicals que es van fer a Catalunya, i milers de persones -160.000 segons els sindicats i 25.000 segons la Guàrdia Urbana- van sortir al carrer a Barcelona per exigir un canvi de rumb en les polítiques econòmiques dels governs català i espanyol, i el final de "l' austericidi i els dogmes imposats per la troica ", segons el manifest conjunt de CCOO i UGT, els convocants.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les xifres dels sindicats suposen triplicar l'afluència que hi va haver a la manifestació del Primer de Maig de l'any passat. Les retallades, el decaïment de centenars de convenis col·lectius i la reforma laboral del govern espanyol del PP van ser, a més a més de l'atur dramàtic, els principals objectius dels representants dels treballadors, en una mobilització amb el lema "S'ho estan carregant tot. Mobilitza't i lluita pels teus drets".

Més enllà de les reivindicacions, el Primer de Maig va servir per obrir camí al diàleg entre els representants dels treballadors i els governs. Fonts sindicals van explicar que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat els sindicats i les patronals a una reunió el 15 de maig per trobar receptes que permetin recuperar el creixement. Aquesta reunió arriba després de la desconvocatòria per part de l'executiu català de la cimera social que havia de comptar amb la participació dels partits polítics. El president ha decidit ara convocar directament els agents socials.

Les mateixes fonts sindicals van indicar que aniran a la reunió "amb voluntat d'acord", però van avisar que calen "propostes concretes, efectives, i amb pressupost" per intentar posar remei a l'atur desbocat. A més de Barcelona, hi va haver manifestacions multitudinàries a Girona, Tarragona, Tortosa, Lleida i també a Palma i València.

La generació 'APM?' protesta

La manifestació de Barcelona es va desenvolupar enmig d'un ambient festiu i familiar, animada pel bon temps, que convidava a sortir al carrer. "Sóc aquí per protestar per l'opressió que fan tant els bancs com els polítics i la burgesia", explicava Adrián Cortés, un noi de 17 anys que ahir va decidir manifestar-se amb els seus amics a Barcelona. Precisament els banquers van ser un dels blancs de les pancartes que es van poder veure a la marxa. "El govern retalla l'obrer i ajuda el banquer", es llegia en una. També hi havia cartells contra la corrupció -"El teu sobre, la meva retallada"- i d'altres que protestaven contra la situació laboral dels joves, que conformen la "Generació APM? : Atur, Precarietat i Migració", segons es podia llegir en una de les pancartes més visibles de la manifestació.

La manifestació de Madrid va congregar molta menys gent que la de Barcelona. Segons els sindicats, hi van assistir prop de 40.000 persones, molt per sota de les 100.000 de l'any passat. Abans i després de la mobilització, els secretaris generals de la UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, van tornar a advocar per un gran pacte polític, social i econòmic per sortir de la crisi i superar la "situació d'emergència absoluta". "Estem disposats a assumir la nostra quota de responsabilitat, però el govern té l'obligació de liderar un gran compromís nacional per treure el país d'aquesta situació", va afirmar Toxo, que va advertir que si no hi ha "solucions" les protestes continuaran "tot el temps que faci falta per canviar les coses".

El líder de CCOO va avançar, en declaracions a l'ARA, que l'empitjorament de les previsions econòmiques -especialment de l'atur- anunciades divendres fa que la possibilitat de convocar la tercera vaga general contra el govern de Mariano Rajoy sigui més gran que fa unes setmanes. Tot i així, l'opció d'una nova aturada general -després de les del març i el novembre- no és una "prioritat".

stats