Economia 31/01/2012

L'expert en recursos energètics Mariano Marzo alerta d'una "triple crisi" que esgota el model de sostenibilitat del planeta

El científic i professor de la UB assegura que cal buscar sortides urgentment per no hipotecar les generacions futures. Afegeix que el gran problema d'un món globalitzat "és que no tenim una governança global"

Ara
2 min
L'expert en recursos energètics Mariano Marzo

BarcelonaEl científic i professor de Recursos Energètics de la Universitat de Barcelona (UB) Mariano Marzo ha avisat que la "triple crisi" que pateix el planeta, econòmica, social i ambiental, fa que el model actual de gestió de la Terra estigui estigui esgotant tots els recursos. Segons afirma, "el nostre model està basat en el malbaratament i la ineficiència".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Els matins de TV3, Marzo ha assegurat que "el problema general d'un món globalitzat és que no tenim una governança global". "No ens entenem ni a casa nostra", ha sentenciat.

El científic s'ha mostrat molt preocupat pel futur del planeta i ha lamentat que "estem hipotecant les generacions que venen darrere". Segons ha comentat, "externalitzem les nostres deixalles a l'espai i també al temps".

Ha dit que el model actual està basat en la Revolució Industrial, i que es basa en dues premisses: recursos inesgotables i que l'energia era abundant i barata. Quan això falla, ha afegit, perquè la capacitat de posar els recursos a l'abast de les persones és limitada, "ens comença a trontollar tot el sistema".

El professor de Recursos Energètics de la UB ha explicat que el 25% de la població consumeix la totalitat dels recursos energètics, i que un ciutadà xinès consumeix una quarta part de l'energia que gasta una persona de la Unió Europea o dels Estats Units.

"Ens hem de plantejar com sortir d'aquesta triple crisi", ha sentenciat. Marzo veu necessari "un canvi de xip" i no creu que la solució sigui "passar-nos el dia sospirant per tornar allà on estàvem abans de la crisi".

Tot i això, s'ha mostrat optimista en afirmar: "Tot això que enfoquem com a problemes són grans oportunitats de futur".

L'Euro Vegas "no és una inversió de futur"

D'altra banda, l'expert en recursos energètics ha assegurat que la intenció del Govern de portar a Catalunya el projecte de gran complex de casinos de la companyia Las Vegas Sands Corporation pot ser una solució a curt termini però que "no és pas una inversió de futur".

Segons Marzo cal plantejar-se projectes "de més volada" i "amb més incidència a llarg termini", perquè cal ser conscients de la importància "d'agafar amb les nostres mans el nostre futur".

Pel científic, "ens estem comportant com el malalt que es troba malament i confon la febre amb la infecció. I nosaltres estem sobrevivint a base d'aspirines, però la infecció no es cura amb medicines sinó amb antibiòtics", ha conclòs.

stats