LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 26/07/2018

Draghi respira tranquil amb l’acord UE-EUA

El president del BCE creu que ara s'obre la porta a impulsar converses "multilaterals" sobre comerç

Ruth Pérez Castro
2 min
El president del BCE, Mario Draghi, ahir en roda de premsa després de la reunió del consell general.

BarcelonaEl Banc Central Europeu respira tranquil després de l’acord 'in extremis' que ahir van tancar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el president dels Estats Units, Donald Trump. Si més no, així ho va manifestar el president de l’organisme, Mario Draghi, que va assegurar que la decisió d’eliminar els aranzels comercials entre la Unió Europea i els Estats Units evidencia la “disposició a discutir assumptes de comerç en un entorn multilateral”. En intervencions anteriors, Draghi havia alertat dels riscos que tenia per a l’economia el proteccionisme i l’abandonament d’aquesta multilateralitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, l’italià va reconèixer que és “massa aviat” per valorar el contingut de l’acord. Malgrat les incerteses derivades de la situació geopolítica, Mario Draghi va subratllar que el creixement econòmic de la zona euro és “sòlid i ampli”. Segons va explicar el president després de la reunió del consell de govern del BCE, com que l’euro s’ha revaloritzat notablement respecte al dòlar en l’últim any i mig els efectes dels aranzels que s’havien aplicat amb anterioritat han sigut limitats.

Pel que fa a la política monetària, Draghi va indicar que el BCE està “preparat per ajustar tots els instruments necessaris per assegurar que la inflació es mou cap a l’objectiu previst”, just per sota del topall del 2%.

Marge d’actuació

D’altra banda, el Banc Central Europeu també va recordar que pretén reduir a la meitat les compres del deute públic i privat durant el quart trimestre de l’any vigent, fins als 15.000 milions d’euros mensuals. Unes compres que acabaran a finals del mes de desembre i que posaran a prova la solidesa de l’economia europea. També van acordar mantenir el tipus d’interès de préstec als bancs al 0%, com a mínim fins a l’estiu del 2019. Així, l’objectiu és no incrementar el valor dels diners per tal de garantir que la inflació puja i l’economia creix. Draghi, però, no va voler avançar més detalls per poder tenir marge d’actuació en cas que l’economia empitjorés.

stats