REUNIÓ A LA MONCLOA
Economia 02/08/2012

Rajoy i Monti exigiran a la UE que compri ja deute dels estats amb dificultats

Els caps dels executius espanyol i italià es reuneixen a la Moncloa enmig d'una reunió clau del BCE, que podria decidir la compra de deute espanyol i italià

Efe
2 min
PROTAGONISTES  El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha beneficiat de la capacitat negociadora que ha demostrat a Brussel·les el seu homòleg italià, Mario Monti.

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre italià, Mario Monti, es reuneixen aquest dijous per analitzar l'evolució de la situació econòmica a l'eurozona i instar la UE que apliqui ja els acords adoptats en l'últim Consell Europeu. La cita és a les dues de la tarda al Palau de la Moncloa, on celebraran un dinar de feina abans d'oferir una roda de premsa conjunta. Després, el primer ministre italià es desplaçarà al Palau de la Zarzuela, on serà rebut en audiència pel rei.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pendents del BCE

Quan Rajoy i Monti es reuneixin ja sabran la decisió del Banc Central Europeu (BCE), que avui tracta a la seva seu central de Frankfurt la política monetària de la zona euro. Hi ha expectació davant aquesta reunió del BCE després que la setmana passada el seu president, Mario Draghi, digués que l'entitat farà tot el que calgui per preservar l'euro, unes declaracions que van contribuir a la caiguda de la prima de risc italiana i espanyola. "Dins el nostre mandat, el BCE està preparat per fer tot el que sigui necessari per preservar l'euro, i, creguin-me, això serà suficient", va manifestar Draghi.

El president del Bundesbank, Jens Weidsmann, va recordar ahir que Draghi no pot excedir-se en les seves funcions i no pot comprar deute de països amb problemes, com va insinuar dijous passat. En una entrevista amb motiu del 55è aniversari del Bundesbank, Weidsmann va repassar l'actualitat econòmica de la zona euro i va insistir que l'única missió del BCE és ajustar els tipus d'interès per controlar la inflació, la gran preocupació dels alemanys.

Una lectura estricta d'aquesta missió deixa fora de les competències del BCE el programa de compra de deute de països amb problemes engegat pel predecessor de Draghi al capdavant del BCE, Jean-Claude Trichet, un conflicte que ja va portar la dimissió de l'economista en cap del banc, l'alemany Jürgen Stark, el setembre passat. Tot i la rigorositat alemanya, fa una setmana Draghi va oferir una interpretació més oberta del seu mandat assegurant que "en la mesura que les primes de risc dificultin els canal de transmissió de la política monetària, cauen sota el mandat del BCE". Durant aquests set dies, els principals líders europeus es van afanyar a afegir-se a les paraules de Draghi i fins i tot la cancellera alemanya, Angela Merkel, va expressar el seu suport, encara que sense parlar de mesures concretes com la compra de deute.

Rajoy i Monti volen que es posin en marxa les mesures acordades pel Consell Europeu, entre les quals, facilitar l'ús dels fons de rescat europeus per comprar deute de països que, com aquests dos, pateixen una forta pressió dels mercats. A més, estan especialment interessats que entri en vigor el pla de creixement aprovat pels socis comunitaris per un import de 120.000 milions d'euros.

Monti arriba a Madrid després d'una ronda de contactes amb líders europeus,com ara el president francès, François Hollande, i el màxim mandatari finlandès, Jyrki Katainen. Per la seva banda, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, viatja avui a Roma per reunir-se amb el secretari nacional del Partit Demòcrata, Pier Luigi Bersani, en una trobada en què abordaran la necessitat d'impulsar els acords del Consell Europeu, on es va apostar per polítiques de creixement, i l'actuació del BCE.

stats