Economia 21/01/2011

Mas-Colell preveu situar la despesa al nivell del 2007

2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, preveu que la despesa del Govern se situï al nivell del 2007. Segons explica el conseller en una entrevista a El Periódico, es reduirà en un 10% la despesa efectiva de la Generalitat per al 2011, que Mas-Colell xifra en uns 25.600 milions d'euros, de manera que es pressupostaran 2.560 milions d'euros menys a l'any. A més, no descarta que la retallada sigui superior a l'anunciada per les demandes del govern espanyol, però en qualsevol cas no seria inferior. "Atès l'augment dels pressupostos dels últims anys, amb aquesta retallada tornaríem al nivell del 2007, no és tan greu", sentencia el conseller d'Economia i Coneixement.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Andreu Mas-Colell també avança que la Generalitat es planteja el traspàs de la titularitat dels grans hospitals, que segueix en mans de la Seguretat Social tot i que aquests van ser transferits fa 30 anys. Es tracta de treure rendiment al patrimoni, en aquests cas els edificis, que passaria mans de la Generalitat i podria dur a terme operacions com els censos emfitèutics, que garantirien uns ingressos per al Govern.

Altres mesures que està estudiant la conselleria d'Economia i Coneixement és treure rendiment a altres actius immobiliaris de la Generalitat o la privatització d'algunes empreses públiques. El pla de retallades del Govern no ha d'afectar els serveis bàsics sinó que se centrarà en les noves despeses creades des del 2007 i que es considerin prescindibles, acompanyat d'una millora de l'eficiència en la gestió de l'administració. El conseller afirma però, que l'efecte d'aquestes mesures no seria palpable fins al 2012.

D'altra banda, l'executiu català es vol assegurar que el govern espanyol ingressi el que li correspon al Fons de Competitivitat després que així s'acordés en el nou model finançament. Es van ingressar 1.000 MEUR per al 2010, però es calcula que al 2011 li correspon entre 1.000 i 1.400 milions d'euros i als pressupostos espanyols no hi consta cap partida per aquest concepte. Per això, Mas-Colell critica el govern de Madrid per no complir el que s'estableix en l'acord, malgrat les "lectures recargolades" que puguin tenir alguns juristes. "La política de lleialtat no funciona d'aquesta manera", critica el conseller en l'entrevista a El Periódico.

Descarta més pressió fiscal

Mas-Colell descarta que mala situació econòmica de la Generalitat comporti un augment dels impostos ni rebaixes salarials per als funcionaris de l'administració, excepte el 5% ja anunciat fa uns mesos. Confirma que tenen el lloc de feina assegurat, així com els contractats laborals indefinits, malgrat que no descarta revisar els contractats temporals per a projectes específics.

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, el conseller espera que al juliol es finalitzi la tramitació al Parlament, però avança que al març ja tindrà un esborrany que serà "un missatge per al món financer del que pretenem fer".

stats