Mas-Colell demana a Montoro triplicar l'objectiu de dèficit de l'any que ve

El conseller d'Economia reclama conèixer quins seran els ingressos reals el 2016, per ajustar el pressupost

M. FERRER I FORNELLS / D. SÁNCHEZ UGART

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha demanat aquest dimecres al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que s'apugi l'objectiu de dèficit de l'any que ve a l'1%, més del triple del 0,3% que exigeix ara el govern espanyol. Mas-Colell ha fet aquesta petició al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), segons fonts del Govern.

El conseller també ha demanat un informe independent a l'Airef perquè analitzi el repartiment dels objectius de dèficits, petició davant la qual només ha rebut el suport de Canàries.

Els consellers socialistes van més enllà i reclamen que l'objectiu de dèficit de l'any que ve per a les comunitats sigui de l' 1,4%. Mentre que el de l'administració central passi a la meitat, d'un 2,2% a un 1,1%

A l'entrada de la reunió, Mas-Coell ha afirmat  que el límit de dèficit del 0,3% per a les autonomies del 2016 és "absurd" i, segons el parer del Govern, "il·legal". El conseller ha assegurat també  que demanarà al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "un augment dels ingressos en línia amb l'augment de la recaptació per impostos", que augmenta a un ritme aproximat del 7%.

La reunió d'avui del CPFF, que aplega els consellers autonòmics d'Economia i el ministeri d'Hisenda, es preveu més aviat tècnica, centrada en el repartiment dels objectius de dèficit, que ja estan marcats al pla d'estabilitat. El CPFF aprovarà el límit de dèficit del 2018, que per a les autonomies és del 0%, segons el programa d'estabilitat.

El principal atractiu de la reunió doncs, és veure la reacció dels nous consellers autonòmics, després que el PP perdés diversos governs autonòmics al maig.

Rebuig del PSOE als objectius de dèficit

Aquesta vegada Andreu Mas-Colell no està tan sol. Els nous consellers socialistes també rebutgen els objectius de dèficit del 2016 al 2018 i demanen una reforma del sistema de finançament. En una roda de premsa des de Ferraz, el secretari d'Economia del PSOE, Manuel de la Rocha, juntament amb el secretari de Política Federal, Antonio Pradas, ja han avançat que les comunitats socialistes "rebutjaran els objectius de dèficit que plantejarà Montoro" en la reunió. No qüestionen, però, l'objectiu de dèficit global per al 2016 per al conjunt de l'Estat. El principal problema per als socialistes és també el repartiment entre administracions dels objectius de dèficit perquè consideren que "el major esforç els últims anys els ha tocat a les comunitats autònomes".

Canvi de cadires

Els PSOE aporta fins a set nous consellers, els del País Valencià, Balears, l'Aragó, Castella-La Manxa, Extremadura, i Cantàbria, a més de ser el primer consell de política fiscal de la nova consellera andalusa.

Més continguts de