L'exportaveu del PSC Maurici Lucena presidirà Aena

El ministre de Foment anuncia un augment de places de controladors aeris

Maurici Lucena serà el pròxim president d'Aena, el gestor aeroportuari espanyol, en substitució de Jaime García-Legaz, que estava al capdavant de l'organisme des de l'octubre passat. Lucena, exportaveu del PSC al Parlament, ha treballat sempre en l'empresa pública, lligat als governs socialistes.  El juny del 2016 es va incorporar al Banc Sabadell com a director de control financer. Tal com ha avançat 'El Mundo' i han confirmat a l'ARA fonts del ministeri de Foment, Lucena serà el nou màxim responsable del gestor. Com que l'Estat té un 51% d'Aena la proposta que presenti al consell d'administració és la que s'aprovarà per majoria. 

L'economista ha ocupat càrrecs de rellevància en el passat, com ara el de director general del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), entre el 2004 i el 2010, i la presidència del consell de l'Agència Espacial Europea (ESA), entre el 2008 i el 2010. Maurici Lucena també va anar de número 2 a la llista dels socialistes per Barcelona a les eleccions catalanes del 2012, encapçalada per Pere Navarro. El 2015 Pedro Sánchez el va incorporar al seu equip econòmic en el marc del govern a l'ombra.

Previsiblement, el govern de Pedro Sánchez portarà aquest divendres al consell de ministres la proposta que després s'haurà d'aprovar al consell. 

Precisament aquest dijous ha tingut lloc la primera intervenció del ministre de Foment, José Luis Ábalos, al Congrés de Diputats, on ha afirmat que és necessari ampliar la capacitat dels aeroports d'Aena a més d'enfortir el paper del gestor com a líder mundial. També ha assegurat que cal millorar l'eficiència dels seus actius. En l'àmbit aeroportuari el ministre ha assegurat que incrementarà les places de controladors aeris. 

Ábalos ha retret a l'anterior ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que no s'hagués activat la promesa de la rebaixa de les tarifes aeroportuàries el 2019. L'actual titular del departament ha assegurat que es tramitarà perquè així sigui. 

Els passatgers de l'Aroport de Barcelona augmenten un 4,9% al juny

El nombre de passatgers que han passat per l'aeroport de Barcelona ha continuat augmentant al juny. Les dades publicades aquest dijous per Aena mostren que va registrar més de 4,8 milions de passatgers el mes passat (un 4,9% més que el mateix mes de l'any anterior). En l'acumulat de l'any són 23,5 milions d'usuaris, un 6,5% més que el mateix període de l'any anterior. Els passatgers que més augmenten són els internacionals (+5,5%). Els nacionals pugen un 3%.