INDÚSTRIA
Economia 16/02/2011

Mena elabora un mapa de riscos industrials per prevenir tancaments d'empreses

El departament d'Empresa i Ocupació s'entrevistarà amb les multinacionals per conèixer els seus plans industrials i retenir les inversions a Catalunya

Efe
3 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha avançat avui que està elaborant un "mapa de riscos" de les empreses amb dificultats i que ha creat grups de treball amb la missió de "retenir" les inversions de les multinacionals que es plantegen abandonar Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la seva primera compareixença davant la Comissió d'Indústria del Parlament, Mena ha subratllat que està en contacte amb totes les multinacionals amb seu a Catalunya per conèixer "de manera preventiva" els seus plans industrials i així poder avançar-se a les decisions que puguin perjudicar el teixit industrial català.

En concret, el Departament d'Empresa i Ocupació ha creat cinc grups territorials que tractaran de "retenir" les multinacionals que es puguin estar plantejant tancar les seves plantes industrials o traslladar la seva producció a altres països, com podria ser el cas de Yamaha, a la qual no ha citat.

"Estem elaborant un mapa de riscos. I hi haurà un pla d'acció empresa per empresa, així com per sectors, en alguns casos", ha dit.

En els casos d'empreses que han presentat Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO), el conseller ha assegurat que analitzaran "amb molta cura" les propostes que els arribin.

En aquesta línia, Mena ha subratllat que el seu departament "no està per ERO amb prejubilacions o amb baixes incentivades", sinó que mediarà i intentarà impulsar processos d'ajustos d'ocupació que vagin vinculats a "compromisos de recol·locació" i a mesures de protecció dels col·lectius laborals més vulnerables.

El conseller ha destacat també que el seu equip farà les maletes per viatjar a països amb economies emergents com el Brasil, l'Índia, la Xina i l'Índia a la recerca de noves inversions, països als quals oferiran Catalunya com a "plataforma" per actuar a Europa.

Un centenar d'empreses d'aquests països estan buscant ara "el seu lloc en el món", segons que ha afirmat Mena, que ha confiat en la capacitat de Catalunya per atreure aquestes inversions.

El conseller ha emfatitzat durant tota la seva intervenció el paper protagonista que ha de tenir l'empresa en la reactivació econòmica i s'ha mostrat confiat que "Catalunya té futur" i que "guanyarem aquest futur".

En aquesta línia, s'ha compromès a simplificar els requisits administratius per facilitar l'activitat de les empreses, de manera que al final de la legislatura els tràmits als quals s'enfronten aquestes es redueixin en un 90% a través d'una finestreta única.

A més, ha instat les empreses a incrementar el seu nivell d'internacionalització, a innovar més i a actuar amb més esperit emprenedor per crear així més riquesa.

Com a responsable de les polítiques d'ocupació, Francesc Xavier Mena ha reiterat el seu compromís de reduir l'atur a la meitat a Catalunya al final de la legislatura, i fins i tot ha avançat que, més endavant, el seu objectiu serà tornar-lo a rebaixar a la meitat fins a situar-lo en nivells europeus.

En matèria de turisme, s'ha mostrat optimista respecte a l'evolució que tindrà aquest sector, que es preveu es beneficiarà de la situació política que viuen els països del Magreb, i ha avançat que treballarà per consolidar la marca Catalunya.

Respecte a la política energètica, ha apuntat que intentarà afavorir la independència energètica de Catalunya en tots els àmbits i apostarà per les energies renovables, entre elles, l'eòlica, a l'hora que garantirà el subministrament energètic.

L'oposició ha retret al conseller que no hagi concretat com pensa tallar l'atur a Catalunya fins a situar-lo en la meitat al final de la legislatura i l'ha instat a treballar per evitar la fuga d'indústries fora del territori català.

stats