Economia 14/12/2011

Mercabarna preveu per aquest Nadal unes vendes de peix i fruita un 3 i un 5% més elevades que el 2010

L'abaratiment dels preus a causa de la crisi, sobretot de fruites i hortalisses que baixen en conjunt un 13%, afavoreixen uns menús nadalencs més econòmics. Han baixat de preu el lluç, el llagostí i el llamàntol

Acn
3 min
Vista general de Mercabarna

BarcelonaMercabarna és optimista. Els Gremis de Majoristes de Peix i Marisc, i de Fruites i Hortalisses de Barcelona preveuen per aquest Nadal incrementar entre un 3 i un 5% respecte fa un any les vendes dels productes que se serviran a les taules aquestes festes. Unes vendes que aniran sobretot motivades per la bona oferta "qualitat i preu", ja que el sector ha fet un esforç per presentar uns productes més barats per poder oferir uns menús més econòmics, han explicat a la premsa. Els preus de les fruites i hortalisses seran aquest desembre un 13% més barats. Pel que fa al peix, alguns productes estrella, com el lluç, es podran adquirir a preus de fa 15 anys i els congelats seran fins a un 15% més econòmics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El lluç, el llagostí i el llamàntol, més barats

Els productes de peix i marisc més cars i més demandats en l'època de Nadal seran els que més abaixaran preus aquest desembre. En aquest sentit, tota la cadena de pescadors, majoristes, minoristes i restauració han fet un "gran esforç" per reduir els seus marges de beneficis i optimitzar els recursos per poder "abaixar preus" aquest Nadal, ha destacat el president del Gremi de Majoristes de Peix i Marisc de Mercabarna, Leandre Serra.

Així per exemple, el lluç, tindrà pel consumidor preus similars als de l'any 1998. També baixen els preus de diferents varietats de marisc com el llagostí, la llagosta vermella i el llamàntol de Canadà que registren descensos d'entre el 5 i el 15% en relació al 2010. Mentre que d'altres com l'escamarlà, el llamàntol de Gran Bretanya i la cloïssa fina, mantenen preu estable.

Pel que fa als productes congelats, un alternativa més econòmica, també baixen els preus del rap, les boques i la gamba llagostinera, entre un 10 i un 15%. També el salmó fumat, un 20%. Mentre que la llagosta vermella, l'angula, la gamba salada i el llagostí salat es mantenen estables en preu.

Fruites i hortalisses de proximitat

Pel que fa a les fruites i les hortalisses, en general els preus s'abarateixen un 13%, tant pel que fa als productes habituals de gran consum, com pomes i peres; com els productes més demandats per Nadal, com la pinya, el rambutà, el litxi o el raïm blanc. Els preus s'equiparen als del 2009, segons ha explicat el president de l'Associació Gremial d'Empresaris Majoristes (AGEM) que operen al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, Casimir Llorens.

Els productes exòtics seran els més cars, donat que les condicions del seu transport des d'arreu del món encareix el seu preu final. Mentre que pel que fa al raïm, l'estrella del cap d'any, els seus preus seran similars als del 2010, però més baixos que el 2009.

Llorens ha aprofitat l'acte de Mercabarna per fer una crida als consumidors perquè comprin "productes de proximitat" perquè de la seva tria en depèn l'evolució de l'economia. I ha afegit que en compte de voler comprar per exemple cireres, que no són producte estacional aquí sinó que s'importen de l'estranger, s'opti per la poma o la pera.

Amb tot, el sector es mostra força optimista de cara a aquesta campanya de Nadal. Creuen que les vendes augmentaran una mica respecte l'any passat. "Es vendrà més però més barat", ha afegit Lloren. Així, els gremis preveu unes vendes superiors a les 6.600 tones de peix i marisc fresc i les 1.300 tones de productes congelats aquest desembre. Pel que fa a les fruites i hortalisses, les previsions per aquest mes estan a l'entorn de les 50.000 tones.

stats