Economia 06/09/2012

Merkel arriba a Madrid aplaudint les reformes espanyoles

Angela Merkel aterra avui a Madrid amb el "ferm convenciment" que els esforços que ha fet Espanya donaran fruits. La cancellera alemanya, però, avisa que no hi ha ajuts incondicionals.

Isaac Lluch
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, rebrà Angela Merkel a Madrid el mateix dia que el BCE decideix si compra deute.

BERLÍNEl govern alemany va aplaudir ahir, en vigílies del viatge de la cancellera Angela Merkel a Madrid, els sacrificis que ha fet Espanya per sanejar els comptes públics. Berlín té un "convenciment veritable que tot el que està duent a terme l'executiu de Mariano Rajoy porta de manera duradora al país pel bon camí", va declarar el portaveu del govern germànic, Steffen Seibert.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l'espera que el gabinet de Rajoy presenti aviat el seu informe sobre la situació de la banca espanyola, Berlín va destil·lar ahir novament un vot de confiança cap a Madrid. En una sessió a porta tancada amb la junta directiva de la fracció parlamentària que conformen la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i la Unió Social Cristiana bavaresa (CSU), Merkel va expressar la seva comprensió per la difícil situació espanyola. Segons fonts de la reunió, la cancellera va destacar les moltes reformes fetes per Madrid, però va precisar que encara no se n'han anunciat els resultats positius. Per això ajudes incondicionals cap a Espanya no n'hi haurà.

Visita amb diferències

La visita de Merkel a Madrid representa la primera de la cap de govern alemany a un país de l'eurozona després de tornar de les vacances, per bé que en les últimes setmanes ha rebut a Berlín el líder francès, François Hollande; el grec, Andonis Samaràs, i l'italià, Mario Monti. En les ocasions precedents, la cancellera tampoc va estalviar elogis als esforços de reformes d'Atenes i Roma.

Merkel aterrarà a Madrid havent llegit l'entrevista que publica avui el Frankfurter Allgemeine Zeitung a Rajoy en què ell insisteix a demanar més flexibilitat en política financera als seus companys europeus com a contraprestació del programa d'estalvi executat. Rajoy vol convèncer avui Merkel que el Banc Central Europeu (BCE) ha de comprar massivament deute públic.

En aquest punt, però, la cancellera va avançar ahir el seu posicionament. A la reunió amb directius parlamentaris de la CDU i la CSU, Merkel va assegurar que dóna "total suport" al president del Bundesbank, Jens Weidmann -que s'oposa fermament a la compra de bons estatals per part del BCE-, però, encara que sembli una contradicció, també fa confiança a la línia marcada pel president de l'ens emissor, Mario Draghi. Merkel coneixerà a Madrid la decisió del consell del BCE respecte al finançament als països més endeutats.

Reunió amb empresaris

La cancellera serà protagonista de la cimera hispano-alemanya en què la crítica situació a Espanya serà tema de debat. El ministre d'economia alemany, Philipp Rösler, també vol participar en una conferència amb grans empreses de tots dos països. "El tema central serà el de l'educació, ja que no es pot assolir un creixement sòlid si no es posa en l'eix la formació dual per a la bona incorporació dels joves al mercat laboral", va avançar el president de la Cambra de Comerç i Indústria alemanya, Hans Heinrich Driftmann.

stats