Economia 28/06/2012

En què pot cedir Merkel? Les 5 claus per seguir la cimera europea

El pla de creixement, la compra de deute per part dels fons de rescat i el camí cap a la unió bancària, protagonistes de la cimera

Ara
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, assistirà dijous i divendres  a la cimera de caps d'estat de Brussel·les.

BarcelonaEls dirigents europeus es reuneixen avui en una cimera clau per al futur de l'euro. Els duels entre l'austeritat i el creixement que mantenen Monti i Hollande, les concrecions sobre el pla de creixement que van aprovar a Roma Monti, Hollande, Merkel i Rajoy i els avenços cap a una major unió monetària, fiscal i bancària centraran el debat, en el qual encara hi ha moltes diferències entre els socis, especialment per les reticències d'Alemanya d'avançar cap la mutualització del deute, o altres mesures de major integració que no passin per la disciplina fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Compra de bons sobirans:

Itàlia i Espanya pressionen perquè els fons de rescat europeus puguin comprar deute sobirà, per rebaixar la pressió dels mercats. Sembla un dels punts en què podria cedir Merkel, i seria un baló d'oxigen per als països perifèrics, molt castigats pels mercats.

Eurobons:

Merkel va arribar a dir que no es mutualitzaria completament el deute mentre ella fos viva. És una afirmació prou contundent i sembla deixar clar que de la cimera d'avui no en sortirà un acord per fer emissions de deute conjuntes dels països de la zona euro. Ara bé, hi ha sobre la taula mesures intermèdies, com emetre només conjuntament una part del deute. La mesura serviria per rebaixar-ne el preu, i compta amb el suport de la Comissió Europea. Tot i així, Barroso va admetre que no era una solució a curt termini. El pla de Van Rompuy ho preveu, però a molt llarg termini.

Unió fiscal:

Els presidents del Consell Europeu, l'Eurogrup, el BCE i la Comissió van presentar un pla que preveia un supervisor europeu amb poder per intervenir els pressupostos dels països incomplidors. Tenia altres implicacions, més a llarg termini, com la unió bancària i la mutualització de deute. Merkel podria veure amb bons ulls la primera part, perquè avança en la via de la disciplina pressupostària.

Unió bancària:

La segona part del pla inclou també la creació d'un òrgan regulador bancari i un Tresor comú. El BCE podria exercir la funció de regulador i això suposaria una cessió de sobirania dels estats, un punt en el qual Hollande podria discrepar. Altres mesures de la unió monetària que es plantegen són la creació d'un fons de garantia de dipòsits únic.

Pla de creixement:

Els quatre grans de l'eurozona (Alemanya, França, Itàlia i Espanya) van aprovar a Roma un pla de creixement que preveia fer servir una partida de 130.000 milions d'euros per reactivar l'economia potenciant el Banc Europeu d'Inversions i amb bons projecte. Amb el suport dels grans, el pla es podria aprovar sense complicacions.

stats