Economia 25/05/2012

Merkel podria preparar un pla per al creixement a Europa

Segons publica el setmanari alemany 'Der Spiegel', el pla constaria de sis punts basats a aprofundir en les reformes i podria contemplar la creació d'eurobons un cop aplicades totes les mesures

Ara
1 min
Pàgina de 'Der Spiegel'

BarcelonaAngela Merkel estaria preparant un pla de sis punts pensats per fomentar el creixement. Segons assegura el setmanari alemany 'Der Spiegel', aquesta seria la seva resposta a les peticions d'incentius per al creixement fetes per François Hollande, el nou president francès.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que el contingut concret dels punts no ha transcendit, 'Der Spiegel' informa que la principal idea del pla és aprofundir en les reformes per tal que tots els països de la zona euro vagin assimilant cada vegada més la flexibilitat del sistema laboral alemany, així com el seu sistema de formació professional. Concretament, parla de "minijobs" i de descentralitzar la negociació col·lectiva.

Tot i que la majoria d'idees que avança 'Der Spiegel' ja fa temps que sonen per Berlín, el pla també contemplaria la possibilitat de crear "zones econòmiques especials" com una de les principals novetats. El pla proposa desregular especialment els països o les regions amb més recessió, com Portugal o Grècia, per atreure les inversions estrangeres.

A aquests països se'ls permetria fixar impostos especialment baixos, suprimir drets laborals o relaxar la protecció del medi ambient. El diari cita els casos d'èxit d'aquestes mesures a regions de la Xina o Rússia però recorda el seu fracàs a crear-les quan es va reunificar Alemanya a principis dels anys noranta.

Pel que fa als eurobons, el pla no els contempla a curt termini però admet la possibilitat de parlar-ne un cop s'hagin aplicat totes les mesures proposades al pla i s'hagin assolit els objectius acordats.

stats