Economia 02/03/2012

Merkel critica que ara "no té sentit dir que els objectius de dèficit ja no són vàlids"

La cancellera alemanya assegura que Rajoy li havia dit que seria "molt ambiciós" per incloure retallades en els pressupostos, però el president espanyol ha avançat que incomplirà el límit del 2012

Acn
2 min
Angela Merkel parla amb Durao Barroso / ACN

Brussel·lesLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat que ara mateix "no té sentit dir que els objectius de dèficit ja no són vàlids perquè els països estan en dificultats". En una roda de premsa a Brussel·les, Merkel ha dit que el president espanyol, Mariano Rajoy, li ha garantit que serà "molt ambiciós" per incorporar totes les mesures necessàries en els pressupostos per reduir el dèficit. Però a la mateixa hora, Rajoy anunciava en una sala paral·lela que l'objectiu de dèficit per al 2012 serà del 5,8% i no del 4,4% marcat per Brussel·les. Merkel ha dit que cal "seguir el procés" i que quan s'hagin presentat els pressupostos la comissió "es pronunciarà" i els estats es "tornaran a mirar" el tema. "Hem de seguir els procediments", ha dit Angela Merkel. "Ara no té sentit dir que aquests objectius de dèficit ja no són vàlids perquè els països estan en dificultats", ha afegit la cancellera, quan li han preguntat sobre les intencions d'Espanya i Holanda de flexibilitzar els màxims de dèficit per a aquest 2012.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El president espanyol m'ha dit personalment que serà molt ambiciós per incorporar (mesures) en els pressupostos", ha reconegut Merkel, mentre en una sala paral·lela Mariano Rajoy desafiava la Comissió Europea i la seva sòcia europea i assegurava que incomplirà l'objectiu del 4,4% per a aquest any.

Amb tot, Merkel, no ha tancat completament la porta a una possible flexibilització més endavant, quan la Comissió Europea hagi analitzat tots els pressupostos de cada estat. "Els països presentaran, en el marc del Semestre Europeu, els seus pressupostos i la Comissió Europea s'hi pronunciarà després. Llavors ens ho tornarem a mirar", ha assegurat la cancellera alemanya.

En la seva roda de premsa, Merkel ha dit que la Unió Europea continua en una situació "molt fràgil" tot i que les "aigües s'hagin calmat". La cancellera ha demanat "seriositat" als seus socis europeus a l'hora de ratificar i aplicar les mesures previstes en el pacte de la disciplina fiscal signat aquest divendres al matí. Rajoy, per la seva banda, ha dit que no ha notificat el seu nou objectiu de dèficit a la UE perquè és una decisió "sobirana" de l'estat espanyol i ja la comunicarà oficialment al mes d'abril.

stats