Economia 29/08/2012

Merkel descarta donar llicència bancària al fons de rescat permanent europeu

La cancellera i Mario Monti es reuneixen a Berlín i evidencien les seves diferències. Sobre les compres de bons considera que el "BCE és independent" i "no hi ha res més a dir"

Efe
3 min
Monti i Merkel, aquest dimecres, a Berlín / GETTY IMAGES

BerlínLa cancellera alemanya, Angela Merkel, va elogiar aquest dimecres els esforços de consolidació pressupostària del govern italià i va rebutjar la possible concessió d'una llicència bancària al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede), argumentant que seria incompatible amb els tractats europeus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Em vaig poder informar dels esforços de consolidació que ha fet el govern italià, que són impressionants, i estic convençuda que aquests esforços donaran els seus fruits", va dir Merkel després d'una reunió amb el primer ministre d'Itàlia, Mario Monti, en una compareixença conjunta davant la premsa a Berlín.

Merkel va mantenir la seva postura habitual d'insistir que el camí de consolidació és la sortida a la crisi i en què aquesta no es solucionarà d'un sol cop, sinó a través d'un conjunt de mesures a llarg termini.

"El camí emprès és el camí correcte", ha subratllat Merkel pel que fa als programes d'ajust.

Monti, per la seva part, també s'ha mostrat convençut que des de l'última visita a Alemanya al començament de l'any s'han fet avenços en la lluita contra la crisi.

"En aquests sis, set mesos, hem aconseguit coses importants per a Europa. Els esforços són grans. Una condició bàsica per al creixement és la disciplina fiscal", ha indicat Monti, que va afegir: "Els mercats estan començant a reconèixer els esforços".

Respecte a això últim, Merkel va afirmar que el resultat de l'última subhasta als mercats d'Itàlia i Espanya es pot veure com un senyal d'esperança.

La cancellera no va ser preguntada sobre la seva posició davant una eventual emissió d'eurobons, a la qual s'ha oposat reiteradament, però sí sobre la possibilitat d'una llicència bancària per al fons permanent Mede, altres de les eines que molts suggereixen per fer front a la crisi.

La posició de Merkel a això va ser tan contundent com, probablement, ho hauria estat si algú li hagués preguntat pels eurobons.

"Em permeto citar Mario Draghi (president del Banc Central Europeu, BCE) que ha dit que una llicència bancària per al Mede estaria en contra dels tractats europeus", ha declarat Merkel.

Monti, per la seva banda, no va voler descartar que a llarg termini pugui haver un canvi en els tractats que obrís la possibilitat d'una llicència bancària per al Mede, però va advertir que cap eina s'ha de dramatitzar.

"Cada tema cal mirar com a part d'un mosaic i l'important és no perdre de vista els objectius. Tot pot discutir, però si per a una eina determinada no hi ha consens cal buscar alternatives", va opinar Monti.

Una llicència bancària per al Mede permetria augmentar els seus fons de manera pràcticament indefinida a través de crèdits del BCE per als que podria donar com a garantia títols de deute sobirà dels països en crisi.

Aquesta possibilitat ha estat molt criticada a Alemanya pel fet que, segons els que la rebutgen, seria, igual que els eurobons, un pas cap a la col·lectivització del deute.

Abans de la reunió, Monti, en declaracions a un mitjà italià, havia alertat que Alemanya pot marcar "un gol en pròpia porta" si impedeix que el BCE compri deute sobirà d'Espanya i Itàlia.

El tema només es va reprendre en la compareixença davant la premsa quan Monti va ser preguntat sobre si la cancellera no li havia dit que, en lloc de procurar que el BCE comprés deute italià, havia de recórrer als fons de rescat.

Merkel es va anticipar a Monti en la resposta i va afirmar, referint-se a si mateixa en tercera persona: "la cancellera està convençuda que Itàlia està en condicions de prendre per si mateixa les decisions que li competeixen".

"A més, el BCE és independent i per això no hi ha res més a dir", ha afegit.

stats