Economia 19/07/2012

Merkel avisa que l'èxit de l'euro no està garantit i que hi ha feina per fer

E.f.
2 min

BARCELONA.Les paraules de la cancellera alemanya, Angela Merkel, no van ajudar ahir a relaxar els mercats. Malgrat que es defineix optimista davant del projecte europeu, va reconèixer que el seu futur i el de la moneda única encara no tenen l'èxit garantit. La cancellera va referir-se a països de la Unió Europea (UE) -no va citar cap estat concret- que encara tenen "força feina a fer" per remuntar la crisi del deute i millorar la seva competitivitat. De les paraules de Merkel se'n desprèn que les decisions que es prenguin en els pròxims mesos han de ser claus per avançar en la integració europea i travar del tot la unió econòmica i fiscal a l'eurozona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La cancellera va dir que Alemanya havia entès que les coses no podien anar-li bé si els seus veïns ho passaven malament, però immediatament va recordar la que ha estat la seva postura fins ara: la solidaritat a Europa només es pot donar si, a canvi, hi ha contrapartides i responsabilitat i control recíprocs.

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, sí que va referir-se ahir explícitament a Espanya i va defensar que amb les mesures preses podrà complir sense cap dubte les seves responsabilitats. Va dir que la recapitalització de la banca espanyola servirà per apaivagar les tensions que pateix als mercats i va demanar a l'oposició alemanya que doni suport avui al govern en la votació del rescat d'Espanya a la cambra baixa (el Bundestag).

"Espanya ha pres les mesures necessàries per reduir el seu dèficit públic i portar l'economia al camí del creixement sostenible", va insistir Schäuble en una entrevista per al canal de YouTube del govern alemany. Va reconèixer que ajudar Espanya és un risc, però que confia que se'n sortirà.

stats