Publicitat
Publicitat

CRISI DEL DEUTE

La cancellera alemanya felicita Monti per esperonar els països deutors a mantenir les reformes

Merkel lloa les retallades d'Itàlia

Merkel ha suavitzat definitivament la seva retòrica. En la seva reunió amb Monti, la cancellera alemanya va subratllar que les reformes iniciades per Itàlia són "impressionants" i que "donaran fruits".

És cert que Angela Merkel continua recordant la seva recepta d'austeritat, però ha rebaixat el to. Ho va fer ahir elogiant les retallades del primer ministre italià, Mario Monti, i també ho va fer divendres quan va rebre a Berlín el premier grec, Andonis Samaràs. "A Alemanya i Grècia els uneix una amistat", va dir llavors.

Darrere de les noves mostres de comprensió de la cancellera potser s'hi amaga la consciència que, en el fons, si se'n va en orris l'euro la principal perjudicada és Alemanya. El govern de Berlín s'esforça a ser la força motora de la integració europea i no el dit índex que assenyali el destí de Grècia i l'eurozona, segons va analitzar Der Spiegel . Això explica que ahir continués l'ofensiva diplomàtica i que dediqués bones paraules a Mario Monti.

No discuteixen el rescat italià

Els líders no van parlar sobre una eventual petició d'ajuda de Roma mitjançant el fons de rescat europeu, segons van dir. Ben al contrari, van posar èmfasi a fer-se confiança un cop el primer ministre italià va portar a la cancelleria els deures sobre el programa de reformes ben fets. "Confio plenament que totes les decisions del govern italià que afecten Itàlia aconseguiran que el país pugui tirar endavant amb les seves pròpies forces. No en tinc cap dubte", va avaluar Merkel.

Tots dos mandataris van valorar els resultats del nou rumb de retallades dissenyat per Roma com un estímul per a la continuació de la política de reformes aplicada a tots els països. "Itàlia ha emprès un gran nombre de retallades i els mercats també reconeixen aquests èxits", va presumir Monti recordant el descens dels interessos dels bons italians. En la reunió d'ahir a Berlín, del tema més espinós, la compra de deute dels països en crisi per part del Banc Central Europeu (BCE), "no se'n va dir res concret". Encara hi va haver un punt de fricció que va quedar pendent de resoldre.

En aquest punt, Merkel va reiterar el seu rebuig a dotar de llicència bancària el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) perquè pugui finançar-se directament a través del BCE. "No està previst en els tractats europeus", va manifestar la cancellera. No obstant, Monti no descarta aquesta llicència a llarg termini.

El primer ministre italià va desistir de pressionar ahir la cancellera, si bé la vigília havia advertit des del diari Il Sole 24 Ore que les reticències d'Alemanya a deixar intervenir el BCE en els mercats podrien significar "un autogol" en forma de tensions inflacionistes.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT