Economia 26/08/2012

Merkel renya els socis i els demana que "es mesurin bé les paraules" quan es parla de l'euro

La cancellera alemanya expressa suport al president del Bundesbank, que ha advertit que la compra de deute públic del BCE pot "generar addicció com una droga"

Efe
2 min
Angela Merkel durant l'entrevista de final d'estiu amb les cadenes de televisió alemanyes ARD i ZDF / EFE

BerlínLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat als seus socis de govern i europeus que mesurin les seves paraules a l'hora d'abordar la crisi de la zona euro, especialment pel que fa a Grècia, a causa de les conseqüències que puguin tenir les declaracions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Tots haurien mesurar bé les paraules", ha dit Merkel en una entrevista amb les cadenes públiques de la televisió alemanya ARD i ZDF en què ha advertit que "cal actuar amb molta cautela quan es coneixen les actuals necessitats de canvis a Grècia" .

La cancellera ha demanat moderació i ha respost així a les veus d'Europa que reclamen la sortida de Grècia de l'euro. Però també es referia a la seva pròpia coalició de govern, especialment a alguns dirigents del seu soci menor de la Unió Socialcristiana de Baviera.

Després de subratllar que "Europa es troba actualment en una fase decisiva per combatre la crisi de l'euro", Merkel ha assenyalat: "Som responsables els uns dels altres. Europa no és només una unió monetària, sinó una comunitat política que durant moltes dècades ha portat pau".

Grècia "s'hi esforça però queda molt per fer"

Igual que divendres, quan va rebre el primer ministre grec, Andonis Samaras, a Berlín, Merkel ha assenyalat que abans d'emetre judicis sobre el futur de Grècia cal esperar a conèixer l'informe de la troica formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI).

Quan li han preguntada per la seva opinió personal de la trobada amb Samaras, Merkel ha dit que li va fer l'efecte que Grècia "s'hi esforça", encara que també li va dir "que encara queda molt per fer".

Corregir "errors del passat"

Per Merkel, la crisi de l'euro ha de ser afrontada no només amb l'actuació del BCE i l'aplicació dels fons de rescat, sinó amb la "correcció dels errors del passat" quan es va fundar la Unió Monetària.

Aquest serà "tema dels pròxims mesos", ha dit la cancellera, que ha exigit als seus socis europeus no es conformin amb la unió fiscal i que avancin més en la integració, assumint més compromisos i oferint més coherència per assolir una major unió continental.

"L'euro només serà una moneda estable si recupera la seva credibilitat", ha advertit. Tanmateix, ha negat que tingui "indicis" que l'FMI pugui suspendre la seva ajuda als esforços de rescat als països en crisi de la zona l'euro.

Suport explícit al president del Bundesbank

La cancellera també ha lloat el president del Bundesbank, Jens Weidmann, per la seva posició crítica i els seus advertiments als polítics sobre els límits d'actuació del Banc Central Europeu.

Weidmann, en declaracions que publica avui el setmanari 'Der Spiegel', adverteix el BCE contra l'inici d'un nou programa de compra de deute públic i afirma que aquest tipus de finançament pot "crear addicció com una droga".

Les discussions sobre l'aplicació d'instruments de crisi en el BCE no són inusuals, com passa en les cimeres de la UE, segons la cancellera, que ha expressat el seu suport personal a Weidmann perquè "tingui la major influència possible en el Banc Central Europeu ".

stats