Economia 17/02/2012

Els sindicats deixen la Mesa del Sector Públic "indignats" amb la manera d'actuar "unilateral" del Govern

CCOO, UGT i IAC denuncien que les noves retallades seran a la pràctica unes reduccions salarials de més del 7% i del 18% per a funcionaris i interins, respectivament, i temen que aquestes "no siguin les últimes"

Acn
2 min

BarcelonaEls representants sindicals s'han aixecat "indignats" de la reunió de la Mesa General del Sector Públic en què els representants del Govern els han comunicat una retallada del 3% del salari anual dels treballadors públics per a aquest 2012.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

CCOO, UGT i IAC denuncien que, en la pràctica, la mesura suposarà una retallada molt superior, de més del 7% per a la plantilla de funcionaris i de més del 18%, en el cas dels interins a qui aquest any ja se'ls aplica una reducció del 15% de jornada i sou. Els sindicats alerten a més que, malgrat no dir-ho obertament, el Govern no els ha descartat que aquesta retallada "sigui única ni l'última", i que se'n podrien afegir d'altres del govern estatal.

"No poden riure's de nosaltres a la cara", ha dit en reiterades ocasions la portaveu de CCOO, Montse Ros, durant la roda de premsa que els tres sindicats han celebrat conjuntament en marxar de la reunió. Els sindicats critiquen la forma "unilateral" que té el Govern d'actuar i lamenten que només els hagin donat marge per negociar "si per al personal laboral de la Generalitat la retallada la volem fer també al mes de juny o de forma progressiva".

"Volen que negociem amb les mans buides" també ara, critica Ros, després d'explicar que els representants del departament de Governació no els han donat cap paper ni cap document sobre l'impacte concret que la mesura tindrà en els salaris i els diferents col·lectius del personal públic. Precisament, segons els sindicats, aquest ha estat el motiu pel qual s'han aixecat de la Mesa. Asseguren que no hi tornaran "fins que els entreguin els números que legalment els reclamen".

Dubtes sobre com aplicar la retallada

Els sindicats dubten, al marge de la legalitat de la mesura, com podrà la Generalitat aplicar una nova retallada individual per funcionari en el mes de juny, ja que cada col·lectiu té unes especificitats salarials concretes i hi ha una part, com el sou base, que l'aplica l'Estat, i que per tant la Generalitat no pot tocar.

Asseguren que tampoc els representants del Govern els han sabut aclarir com es durà a terme, ni tan sols si restaran el percentatge en la paga extra d'estiu, que cobren la segona meitat del mes, o en la nòmina del juny.

stats