MERCAT DE TREBALL
Economia 03/03/2016

El Mobile impulsa la millora d’ocupació al febrer

L’atur es redueix en 7.800 persones a Catalunya en un mes mentre creix al conjunt d’Espanya

J.m./e.f.
3 min
Una imatge de l’expositor d’Intel durant el MWC de Barcelona la setmana passada.

BarcelonaL’atur va donar una treva a Catalunya al febrer després d’haver començat l’any pujant i l’ocupació va millorar impulsada per l’hostaleria el mateix mes en què Barcelona va acollir el congrés mundial MWC El nombre d’aturats va reduir-se en 7.800 persones durant el febrer, tot i que el total es manté per sobre dels 510.200, segons les dades del ministeri d’Ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Espanya, en canvi, les llistes de l’atur van créixer en 2.200 persones el mes passat i el total d’aturats va situar-se per sobre dels 4,1 milions. Ha sigut un febrer més fluix que els dels dos últims anys, quan l’atur havia baixat i el govern espanyol va parlar ahir de “refredament” en la millora al mercat laboral. El secretari d’estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, va vincular aquesta situació en bona mesura a la “inestabilitat política i la desacceleració de l’economia internacional”.

La valoració del febrer, però, és més optimista si es pregunta a economistes com el professor de la UPF José García Montalvo, que posa l’èmfasi en el fet que la dada desestacionalitzada d’atur a Espanya mostra una reducció al febrer. “És destacable que tenint en compte la situació política d’inestabilitat i que no se sap encara quin serà el govern la cosa no vagi malament. Això vol dir que la inèrcia es manté”, va defensar en declaracions a l’ARA.

Catalunya lidera l’ocupació

La creació d’ocupació va ser positiva al febrer, amb un increment d’afiliació a la Seguretat Social que va liderar Catalunya, amb 22.134 afiliats més en un mes. Montalvo defensa que aquesta bona dada és fruit del bon pols que manté el sector turístic (i totes les activitats que arrossega) i també subratlla que el congrés MWC i les contractacions que ha fomentat també han tingut a veure amb la bonança del febrer.

Les Balears van ser el segon focus principal de nova ocupació el mes passat, amb 12.000 cotitzants més, i Madrid, en tercer lloc, va sumar-ne 11.800. Al conjunt d’Espanya, el saldo d’afiliats també va acabar en positiu, amb 63.300 nous cotitzants, un 0,37% més respecte al gener i amb quatre sectors liderant la nova ocupació del mes: hostaleria, construcció, educació i indústria manufacturera. Els afiliats a la Seguretat Social van superar així els 17,1 milions.

¿Com s’explica que pugui créixer l’atur sense que, en paral·lel, la gent cotitzant també augmenti en lloc de caure? Una explicació pot ser que al febrer l’expectativa més alta de trobar feina hagi dut alguns desocupats a inscriure’s a les oficines quan abans no hi constaven (perquè ja no cobren prestació, per exemple). Una segona possibilitat pot ser que hagin acabat programes de formació d’aturats, perquè, mentre aquestes persones segueixen algun curs ofert pels serveis públics, desapareixen del registre oficial. Cal tenir en compte que la dada que dóna el ministeri respon a un registre mensual, cosa que fa difícil intuir tendències.

El que sí que mostra l’informe mensual és que la contractació va créixer al febrer a base de feines temporals: a Catalunya es van signar 215.393 contractes, dels quals 21.415 eren indefinits i 184.843 temporals, quasi el 86% del total. A Espanya, la proporció de nous contractes eventuals encara és més elevada. Al febrer, només un de cada deu dels 139.300 contractes signats va ser indefinit.

El secretari general del departament de Benestar, Treball i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta, va posar ahir l’èmfasi en aquesta precarietat i va subratllar que, tot i l’esforç de moltes pimes per crear ocupació, encara no s’avança en la qualitat d’aquestes feines. Per a l’economista Montalvo, encara hi ha molt camí de millora: “El repte segueix sent arribar a una quantitat raonable d’aturats per a un país no bananer. Aquest ritme no és suficient”.

stats