ECONOMIA
Economia 25/03/2012

Monti respon a l'enuig d'Espanya lloant ara les reformes de Rajoy

El govern espanyol va exigir una rectificació després que el primer ministre italià alertés que Espanya "està domnant motius de gran preocupació a Europa"

Efe
2 min

RomaEl primer ministre italià, Mario Monti, ha expressat "la seva estima per la profunda reforma del mercat del treball a Espanya introduïda amb gran immediatesa pel Govern de Mariano Rajoy", segons un comunicat de la portaveu del president del Consell, Elisabetta Olivi. D'aquesta manera, Mario Monti responia al malestar que van generar a la Moncloa les declaracions que havia fet hores abans en què alertava que Espanya "està donant motius de gran preocupació a Europa".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Monti, que aquest dissabte ha participat en un fòrum organitzat a Cernobbio (nord) per la Confederació General de Comerç italiana (Confcommercio), ha subratllat "la necessitat que cada país es comprometi amb la màxima energia en la consolidació fiscal, també per evitar la pujada de les primes de risc, com la soferta en dies passats per Espanya", afegeix la nota. No obstant això, el primer ministre italià "ha confirmat la seva total confiança en la determinació del Govern espanyol pel que fa a la consolidació fiscal i també en les mesures que adoptarà per evitar la pujada de la prima de risc".

"Espanya ha fet una reforma laboral incontestable, molt incisiva, però no ha prestat igual atenció als comptes públics", havia assegurat Monti. En la seva intervenció, el primer ministre italià va assenyalar que no pot prometre un creixement el 2012, però si menys recessió, encara que per això necessitarà del suport de tota la classe política italiana.

Berlusconi va anar tard

Ha criticat també que "la tardana presa de consciència de la crisi" per part de l'anterior govern de Silvio Berlusconi, "va fer encara més difícil reduir els impostos i rellançar el creixement". Monti ha defensat la seva reforma laboral, contestada pels sindicats italians fins al punt que podria costar-li una vaga general.

En un comunicat difós el divendres, l'Executiu va informar que s'ha optat, per a l'aprovació, per una fórmula que atorga caràcter provisional al text, que ara podrà ser modificat en el Parlament. El Govern italià, en el seu comunicat, va afirmar que la laboral és "una reforma llargament esperada pel país i fortament desitjada per Europa i, per això, discutida amb els agents socials".

stats