Montoro: "Els salaris no estan baixant, sinó moderant el seu creixement"

El ministre espanyol d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimecres que "els salaris no estan baixant a Espanya", sinó que estan moderant el seu creixement, d'acord amb les dades de l'enquesta de salaris. "No és el mateix caure que moderar el creixement", ha insistit Montoro durant la sessió de control al govern espanyol en resposta a una pregunta del diputat de l'Esquerra Plural i coordinador general d'IU, Cayo Lara.

El titular d'Hisenda ha subratllat que l'"excessiu" creixement que van experimentar els salaris a començament de la crisi va provocar que es destruís molta feina a Espanya. Ara, el 2013, els salaris estan creixent "moderadament", i a més ho estan fent un any en el qual la inflació podria acabar l'exercici per sota de l'1%, ha recalcat el ministre.

Així, Montoro ha defensat que és "compatible" moderar salaris i guanyar poder adquisitiu, i ha destacat que gràcies a aquesta moderació, "s'estan obrint les portes" a la recuperació econòmica. En aquest sentit, ha lloat el comportament dels sindicats en la negociació col·lectiva a l'hora de fixar els increments salarials dels treballadors.

Per la seva banda, Lara ha reclamat a Montoro que "es posi d'acord" amb el president espanyol, Mariano Rajoy, que, en el seu viatge al Japó, està demanant inversors per a Espanya "perquè els salaris estan baixant", argument que, segons el diputat d'esquerres, és "pobre i humiliant".

En contra del que ha dit Montoro, Lara ha insistit que els salaris sí que estan baixant, i li ha recordat que el govern espanyol ha congelat un altre cop el sou dels treballadors públics i que les pensions només pujaran un 0,25% el 2014, la qual cosa implicarà una "baixada real" del poder adquisitiu dels pensionistes i més empobriment per als treballadors.

Montoro ha respost a les paraules de Lara amb el mateix argument amb el qual ha iniciat la seva intervenció: "Una cosa és baixar i una altra, moderar el creixement". I ha afegit: "Moderació és el que necessita vostè, senyor Lara".