Montoro contra les grans corporacions: "És inacceptable que tributin un 8%"

El ministre d'Hisenda i Funció Pública nega que la Comissió Europea imposi més retallades a Espanya i rectifica l'eliminació dels ajornaments de l'IVA per a autònoms

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, s'esforça a defensar el desgavell normatiu  provocat pels últims canvis en l'impost de societats. "És inacceptable que el ciutadà mitjà i les pimes tributin més d'un 20% i els grans grups consolidats estiguin tributant un 8%, no s'entén", ha reiterat aquest dimecres en una compareixença extraordinària de la comissió d'Hisenda al Congrés. 

Després d'advocar per una reducció d'impostos, Montoro ha reconegut que hi ha debat sobre l'impost de societats però ha interpel·lat directament els empresaris que s'han pronunciat en contra de l'última reducció de deduccions d'aquest tribut. "A vostès, els grans grups, els convé tributar més perquè si no això de la cohesió social no se sosté", ha etzibat. "Hem de promoure que la tributació d'aquests grups consolidats s'acosti a la tributació del tipus nominal de l'impost, que és del 25%", ha insistit. 

En aquest sentit Montoro també ha reconegut que, malgrat l'increment recaptatori, Espanya encara està lluny del que les arques públiques aconseguien ingressar per concepte d'impostos el 2007. Concretament hi ha una diferència que el ministre ha reconegut i que ve principalment de la caiguda de la recaptació via impost de societats. 

Montoro desautoritza Brussel·les

D'altra banda, el ministre d'Hisenda també ha comparegut a petició pròpia per explicar què farà el govern després de la valoració de Brussel·les dels comptes de l'Estat per al 2017. Montoro ha reiterat que la Comissió Europea no reclama "més ajustos", sinó que fins i tot s'ha felicitat de la valoració de la Comissió. "Ens hem de felicitar per tenir aquesta valoració positiva per part de la Comissió Europea perquè ens atorga credibilitat", ha explicat.

El titular d'Hisenda ha reiterat que és la primera vegada que la Comissió dona un aprovat als comptes d'Espanya i ha qualificat de "petita diferència" el desviament que l'autoritat europea considera que Espanya registrarà quant a l'incompliment del dèficit, una diferència que s'explica perquè el govern de Mariano Rajoy preveu un creixement econòmic superior al que sosté la Comissió, que tampoc atorga el mateix impacte a algunes de les mesures tributàries anunciades o a les de lluita contra el frau. 

Així doncs, ha conclòs, "la Comissió no ha imposat a Espanya l'adopció de mesures addicionals, sinó que es convida a les autoritats espanyoles a estar preparades per adoptar mesures extraordinàries". Montoro ha volgut recordar que amb un govern en minoria l'actual govern central no pot adoptar mesures extraordinàries sense consens ni sense debat amb la resta de forces. Tot i això s'ha referit a la creació de nous impostos. Ha avançat que poden anar encaminats a "desestimular" segons quins consums, com ara la contaminació. De fet, el ministre ja havia anunciat la posada en marxa de nous impostos medioambientals. 

Aplaçaments de l'IVA per a autònoms

Un altre dels punts calents que havia d'explicar aquest dimecres el ministre d'Hisenda és la polèmica sobre els ajornaments del pagament de l'IVA per a petites i mitjanes empreses i autònoms. Una de les primeres mesures que va anunciar va ser la limitació dels ajornaments del pagament de l'IVA per a les empreses. Però el ministre ja va avançar que corregiria la mesura perquè l'objectiu no eren ni autònoms ni pimes. Per això el ministre ha aclarit que els ajornaments del pagament de l'IVA de menys de 30.000 euros és un sistema vigent i que funciona. Montoro ha explicat, doncs, que els autònoms sí que podran ajornar aquestes quantitats en 12 mesos i les pimes en 6, sense aval i automàticament. Davant aquest anunci, l 'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) s'hi ha pronunciat ràpidament a favor i s'ha mostrat satisfeta, i ha reiterat que "no era lògic que a un mes vista del pagament de l'IVA canviessin les regles del joc".