Economia 18/06/2012

Montoro demana ajuda al BCE, que es nega a comprar deute

El ministre d'Hisenda demana una resposta "ferma" a la situació crítica que viu el deute espanyol. El Banc Central considera que no pot substituir l'acció dels governs

Agències
2 min

Madrid / FrankfurtEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat que "persisteixen els dubtes" sobre la capacitat de recuperació de l'economia espanyola i sobre el futur de l'euro, i ha reclamat que el Banc Central Europeu (BCE) respongui "amb tota fermesa" a la "insistent pressió" dels mercats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El membre del consell executiu del BCE Joerg Asmussen, per la seva banda, ha dit des d'Alemanya que l'acció del BCE no pot substituir la necessitat que els governs consolidin els seus pressupostos, facin reformes estructurals i enforteixin el sector bancari.

"El BCE ha de respondre amb tota fermesa, amb tota fiabilitat, a aquests mercats que encara intenten obstaculitzar el desenvolupament del projecte comú de l'euro", ha dit Montoro en la seva intervenció al Senat per defensar el projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2012.

Montoro ha reconegut que la situació econòmica espanyola és "crítica" i "crucial", en un dia en què la prima de risc d'Espanya ha fregat els 590 punts bàsics tot i la victòria dels moderats a Grècia.

Així, el titular d'Hisenda i Administracions Públiques ha recalcat que els mercats "no relaxen la pressió sobre Europa i sobre Espanya" i ha opinat que el govern espanyol ha de respondre "amb polítiques clares i contundents" d'estabilitat pressupostària i reformes estructurals als "dubtes" que persisteixen sobre la capacitat de recuperació de l'economia espanyola i sobre l'euro.

Pel que fa a Europa, ha defensat que cal "aclarir les incerteses sobre la continuïtat de l'euro" i donar suport al desenvolupament de polítiques i institucions europees com la unió bancària, fiscal i política.

La postura del govern espanyol, ha dit Montoro, és "més Europa, més euro, més reformes estructurals i més aposta per l'estabilitat pressupostària i econòmica, perquè no hi ha altra sortida per a una crisi d'aquesta envergadura".

El ministre ha demanat que quan s'abordi una llei tan "transcendental" com la dels pressupostos es faci amb la "confiança i convicció" que "Europa és amb nosaltres".

A més s'ha referit a les eleccions celebrades ahir a Grècia i França, que impliquen, segons ell, que "part d'Europa s'ha pronunciat clarament per Europa i l'euro".

stats