Economia 22/12/2016

Montoro torna a negar més dèficit a Catalunya

L’Airef s’alinea amb Junqueras i demana objectius diferents per a les comunitats

Júlia Manresa
2 min
La reunió del consell de política fiscal i financera d'aquest dijous.

MadridNi parlar-ne de flexibilitat. El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, es va mantenir ahir ancorat en aquest posicionament després de trobar-se sobre la taula un informe de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) que insta Hisenda a establir nivells de dèficit autonòmics per a cada comunitat. L’Airef torna així a alinear-se amb el que defensen Catalunya, les Balears i el País Valencià. “La proposta de l’Airef és benvinguda però la posició del govern està claríssima”, va insistir Montoro durant el Consell de Política Fiscal i Financera, la reunió periòdica amb els representants d’Economia i Hisenda de les comunitats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Davant aquesta actitud, el secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar que “és injust que l’administració central pugui tenir més marge a costa de les comunitats” i va mostrar-se escèptic amb la possibilitat que l’Estat escolti l’Airef. Mentre Aragonès recordava que l’any en què les comunitats van poder assumir objectius de dèficit individuals (el 2013) la desviació va ser inferior, Montoro es negava a valorar aquest capítol. El ministre d’Hisenda ni tan sols vol estudiar l’opció i fins i tot va ser irònic: “Quan estiguem en equilibri, ja veuran que els serà igual”, va concloure el titular d’Hisenda. Aragonès va recalcar que aquesta no és la primera vegada que l’Airef es posiciona al costat de Catalunya. De fet, ja ha emès diversos informes en què recomana el dèficit asimètric tot i que no ofereix xifres concretes per comunitats.

En la reunió d’ahir, però, es ratificava l’objectiu del 0,6% que ja s’havia aprovat en l’anterior consell. Per això es van repetir les mateixes votacions que aleshores, però amb una excepció: a principis de mes, Catalunya va fer front comú amb el País Valencià i les Balears en contra d’aquest objectiu, considerat injust i insuficient; en canvi, ahir Catalunya no va tenir dret a vot perquè va ser el secretari d’Economia, Pere Aragonès, en lloc del vicepresident, Oriol Junqueras, qui va anar a la reunió.

A part d’això, ahir es va concretar la quantitat que correspon a cada comunitat dels romanents del fons de liquiditat autonòmica (FLA) del 2015 i el 2016, unes xifres que es rafiticaran avui al consell de ministres. Dels 4.548 milions que l’Estat repartirà, Catalunya n’ingressarà 1.259 abans del 31 de desembre. Aragonès recordava que el FLA és un préstec que s’ha de tornar amb un interès del 0,8%, unes condicions que va qualificar d’injustes. Montoro, en canvi, va defensar que amb el FLA fa un favor a les comunitats perquè puguin refinançar deute i pagar a proveïdors, el contrari del que creu el Govern: “Tocaria retornar l’esforç fiscal a Catalunya, no fer creure que se salven les comunitats”, va dir Aragonès.e

stats