Montoro ofereix apujar un 7% el sou dels funcionaris en tres anys

La seva oferta està condicionada per l’objectiu de dèficit

Els sindicats van rebre ahir una oferta perquè els funcionaris, que en l’última dècada han perdut poder adquisitiu, puguin millorar els seus salaris un màxim d’un 7% en els pròxims tres anys. El pla presentat ahir pel ministeri d’Hisenda i Funció Pública es desglossa en dues variables. Una, fixa, garanteix un augment d’un 1,5% per a cadascun dels exercicis del període 2018-2020. L’altra variable evolucionaria en funció del creixement del producte interior brut (PIB), tot i que en els tres anys de vigor del pla aquesta variable quedaria limitada a un màxim del 2,5%.

Al tancament d’aquesta edició representants del ministeri i dels tres principals sindicats de l’administració -CCOO, UGT i CSIF- es mantenien reunits per mirar d’arribar a un acord que fos del grat dels representants dels treballadors. Hisenda ha canviat de posició després que les centrals denunciessin els plantejaments inicials del govern central, que volia limitar al màxim l’alça salarial del 2018 per obrir la mà en els següents exercicis.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ja havia advertit de la seva voluntat de presentar una oferta que anés més enllà d’un exercici, de manera que es donés estabilitat en el capítol de despesa pública. I ho va fer ahir, pocs dies abans que el consell de ministres aprovi l’avantprojecte de pressupostos del 2018, previst per divendres. Però la seva oferta està condicionada per l’objectiu de dèficit. Hisenda xifra en 1.120 milions d’euros la despesa que suposa cada punt de pujada salarial per als tres milions de funcionaris públics que hi ha a Espanya.

Els sindicats interpreten que, amb aquests càlculs, la millora anual prevista pel govern central no superarà en cap cas el 2%, segons la reunió que van mantenir la setmana passada. I recorden que malgrat les alces de l’1% dels dos últims anys, els funcionaris no han fet més que perdre capacitat de compra per dos motius: les retallades per reduir despesa pública i la inflació.

L’oferta d’Hisenda als funcionaris va en la línia del Senat, que ahir va aprovar una millora salarial per al 2018 de l’1,5% per als seus aforats i el personal laboral i eventual.