"No hi haurà cap col·lapse pressupostari a Catalunya": la defensa de Montoro dels comptes per al 2015, en 10 frases

El ministre d'Hisenda ha presentat al Congrés el projecte de llei

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat aquest dimarts al Congrés els detalls dels pressupostos generals de l'Estat per al 2015, que contemplen una atonia en la inversió a Catalunya, un deute públic desbocat que té previst superar la totalitat del PIB i un augment en la formació dels aturats, entre d'altres. Recollim a continuació 10 arguments del ministra en defensa del projecte de llei, que les pròximes setmanes es debatrà al Congrés i al Senat.

1.- Sobre el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA): "L'Estat no està rescatant a Catalunya ni a cap comunitat autònoma. Això és un llenguatge pervers. Perquè el govern d'Espanya és el dels catalans també".

2.- Resposta a Mas-Colell, que ja adverteix que no complirà amb dèficit: "Si un governant membre de la Generalitat està preocupat per un col·lapse pressupostari de Catalunya, que sàpiga que això no passarà. Ja els ho vaig dir a principis del 2014: a Catalunya es pagaran tots els serveis públics i a proveïdors el 2014 i el 2015".

3.- Sobre el finançament autonòmic: "Les queixes d'alguns líders autonòmics no tenen sentis. Millora el finançament territorial per a les comunitats autònomes i les entitats locals".

4.- El risc d'una nova recessió: "El govern [espanyol] no té un pla B. Ja li costa prou tenir un pla A [riures]. Si tens un pla B és que ni et creus el que estàs fent"

5.- Reformes i retallades: "No convé que el govern actual abandoni la política de retallades".

6.- Model dels pressupostos: "Pretenem fer una política fiscal neutral. Seguir amb la contenció de la despesa, per seguir reduint el dèficit [...]. Aquest pressupost és com tota la resta, mai millor dit. L'Estat es gasta els diners en pensions i prestacions socials, i ho seguirem fent".

7.- Sobre una menor partida en prestacions per als aturats: "Estem en un procés de creació de llocs de treball. Segueix havent-hi molt d'atur, però contemplem que les prestacions baixin perquè ja no es destruiran llocs de treball".

8.- Context europeu: "Ningú pot negar que estem liderant la sortida de la crisi".

9.- Sobre el futur de RTVE després de la dimissió d'Echenique pels problemes financers: "El present i futur de RTVE està garantir. Les aportacions no han variat. Aquest servei públic ha d'existir".

10.- Impost sobre els dipòsits bancaris: "No podem acceptar una doble imposició. Nosaltres hem presentat un recurs d'inconstitucionalitat. És el Tribunal Constitucional el que s'ha de pronunciar".