Economia 23/01/2018

Montoro promet apujar el sou als funcionaris sense tenir pressupostos

El ministre anuncia augments de salaris dies després de collar les comunitats per falta de comptes

Natàlia Vila
3 min
Cristóbal Montoro, ministre espanyol d'Hisenda, en el debat al Congrés sobre els pressupostos generals de l'Estat per al 2016 / EFE

BarcelonaLa falta de pressupostos generals no va suposar ahir cap problema perquè el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, afirmés que apujarà el salari dels treballadors públics “de qualsevol manera” aquest any. Montoro va ser així de contundent en declaracions als mitjans de comunicació després d’una jornada sobre innovació a Madrid, en què va prometre que, “si per algunes circumstàncies” els pressupostos no estiguessin “a temps”, el govern espanyol apujaria igualment els salaris públics i també es millorarien “altres coses”, sense concretar quines.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta vegada, doncs, el ministre ha decidit no posar com a argument de qualsevol acció del govern la falta de consens per tirar endavant els comptes. Montoro fins i tot va precisar que aquest any l’augment salarial serà superior a l’1%, sense especificar tampoc cap xifra exacta. El ministre sí que va aprofitar l’ocasió per tornar a criticar la resta de grups polítics, que, segons ell, “sembla que no tenen cap interès” a aprovar els pressupostos.

A diferència d’ara, en les últimes setmanes l’absència de comptes per al 2018 havia sigut l’argument principal del ministeri per aturar o revocar altres qüestions. Fa vint dies, Hisenda va anunciar, per sorpresa, una retallada dels diners que entrega a les comunitats autònomes pel model de finançament (les bestretes), i amb els quals les comunitats fan els seus pressupostos. A Catalunya, aquesta tisorada suposa 780 milions d’euros menys que els 17.618 milions anunciats, pel mateix ministeri, a l’estiu. Aleshores Montoro va explicar que sense pressupostos era impossible gastar més.

Quatre dies més tard -i amb el mateix argument- Montoro també va advertir que no havia pogut prorrogar alguns impostos, com ara el de patrimoni, amb el qual Catalunya recapta uns 500 milions d’euros que ara perillen de cara al 2019.

Davant d’aquest canvi d’arguments, el sindicat CCOO ja va demanar ahir mateix al ministre que deixi de fer “anuncis de telenotícies” i negociï amb les organitzacions com seran les pujades salarials. Els sindicats volen tancar un acord amb tres anys de vigència (fins al final de la legislatura) que garanteixi un augment salarial que superi la pujada dels preus, l’IPC, per superar la retallada del 5% que va fer el govern de Zapatero i una partida addicional als pressupostos que serveixi per ajudar aquelles administracions que han patit més retallades i en especial les categories més baixes.

L’oferta que el ministeri d’Hisenda va plantejar al setembre per al sector públic preveu una pujada fixa del 5,25% repartit en tres anys (1,5% el 2018, 1,75% el 2019 i 2% el 2020), més un variable que podria situar l’alça en el 7,75%, vinculat a la bona evolució de l’economia.

Catalunya creix igual que abans

En aquest sentit, Montoro també va admetre ahir que Catalunya ja creix al mateix ritme que ho feia abans de la crisi oberta amb l’1-O. El ministre va explicar que els registres d’IVA demostren que la facturació actual és similar a la que es comptabilitzava a començament del 2017, fet que implica que Catalunya “està tornant a la normalitat econòmica”.

El ministre atribueix aquesta millora a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que manté el control de les institucions i les finances catalanes a mans de Madrid. Les xifres dels últims mesos suposen, segons Montoro, una “lliçó de la situació política tan anòmala” que ha viscut Espanya i de com el “control de la legalitat”, associat al 155, ha evitat frenar la recuperació.

El ministre també va acusar ahir Carles Puigdemont d’“interrompre” la bona marxa del creixement econòmic tant a Catalunya com a Espanya, fet que també repercuteix, segons el ministre, en la creació de llocs de treball. Partint d’aquesta idea, Montoro va qüestionar ahir que “aquest senyor que té problemes amb la justícia” -va dir- sigui “tan important per al país” per haver-se convertit en el protagonista de les informacions als mitjans de comunicació. “Estem esperant que un senyor faci una conferència a Copenhaguen”, va etzibar Montoro, que va afegir que en lloc d’“estar treballant per a la recuperació econòmica” Puigdemont està “dedicat a una altra cosa”.

LES CLAUS

1. Què va anunciar ahir Montoro?

El ministre va dir que apujarà el sou als funcionaris tingui pressupostos nous o no. També va prometre que la pujada superaria l’1% i que milloraria “altres coses”, sense concretar-les. Els últims 20 dies, en canvi, l’absència de comptes ha sigut l’argument principal per aturar o retallar partides o impostos.

2. Què han contestat els sindicats?

Els representants dels treballadors van demanar a Montoro ahir mateix, amb un comunicat, que deixi de fer “anuncis de telenotícies” i s’assegui a negociar les pujades salarials amb les organitzacions sindicals.

3. Quina és l’oferta del govern espanyol i què reclamen els sindicats a nivell salarial?

Montoro va oferir al setembre una pujada del 5,25% en tres anys amb una part variable que faria arribar l’augment salarial al 7,75%. Els sindicats, en canvi, volen un acord que garanteixi que els sous dels funcionaris pugen més que els preus, recuperar el 5% que van perdre amb el govern de Zapatero i una partida addicional per augmentar les categories més baixes.

stats