Economia 30/07/2012

Moody's assegura que una acció del BCE "només comprarà temps"

L'agència de qualificació defensa en un informe que les decisions de Mario Draghi per abordar la crisi del deute no la resoldran "per si soles"

Acn
2 min
Aquesta setmana Mario Draghi ha aconseguit calmar la pressió sobre el deute amb una sola frase i ara podria estar preparant una resposta integral.

BarcelonaL'agència de qualificació creditícia Moody's ha alertat aquest dilluns que qualsevol intervenció del Banc Central Europeu (BCE) al mercat del deute "només comprarà temps", però "no resoldrà la crisi".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un informe, Moody's assegura que una intervenció del BCE per "impulsar la confiança dels inversors" i "donar suport de forma temporal a l'accés continuat dels països al mercat del deute" és un "element crucial", però que cal més.

"Les accions del BCE, per si soles, no resoldran la crisi del deute", defensa l'agència de ràting, que aposta per aplicar "canvis fonamentals" al conjunt de l'eurozona. En la reunió d'aquest dijous, el BCE podria anunciar la represa del programa de compra de bons.

El president del BCE, Mario Draghi, va defensar la setmana passada que farà "tot el que calgui" per protegir l'euro, en uns comentaris que van tranquil·litzar els mercats i van rebaixar la pressió sobre la prima de risc espanyola i italiana, fins aleshores disparades.

Amb tot, l'agència Moody's alerta que l'optimisme generat només serà temporal, perquè una intervenció del Banc Central en el mercat del deute no resoldrà tots els problemes estructurals de la zona euro. "Només comprarà temps", defensa.

L'agència de qualificació creditícia creu que calen "canvis fonamentals" en la gestió pressupostària i del deute dels diversos estats membres de l'euro, així com també reformes per promoure el creixement i més cooperació econòmica i fiscal dins de l'eurozona.

Assegura que les accions del BCE poden tranquil·litzar els mercats de forma temporal mentre els líders polítics es decideixen a aplicar els seus acords. Però el primordial és, per a l'agència, que l'estratègia política funcioni.

"El BCE farà, en última instància, tot el que pugui per donar suport als esforços polítics per resoldre la crisi. Però això és només una condició necessària, i no suficient, perquè l'actual estratègia de les autoritats de l'eurozona tingui èxit", defensa en un comunicat.

El consell del Banc Central Europeu es reuneix aquest dijous a Frankfurt en la seva trobada periòdica per decidir sobre els tipus d'interès i avaluar la situació a tota la zona euro. És en aquesta cita on Mario Draghi i la resta de governadors del BCE podrien apostar per una represa del programa de compra de deute sobirà, que ajudaria a rebaixar encara més les pressions contra Espanya i Itàlia.

stats