ECONOMIA
Economia 19/10/2011

Moody's rebaixa el deute de Catalunya i degrada Castella-La Manxa al nivell 'escombraria'

L'agència de qualificació també rebaixa les grans entitats financeres de l'Estat, entre les quals està CaixaBank. La notícia arriba quan falta menys d'una setmana per a que la Generalitat comenci una nova venda de bons entre particulars.

Ara
2 min
El conseller Andreu Mas-Colell afronta una altra retallada de la qualitat del deute públic.

BarcelonaHores després que Moody's rebaixés la qualificació del deute espanyol, l'agència nord-americana ha fet el mateix amb Catalunya, el País Valencià o la Comunitat de Madrid. La pitjor part se l'ha endut Castella-La Manxa: Moody's l'ha degradat cinc graons (de A3 a Ba2) i l'ha situat de cop en el nivell de bo escombraria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és una decisió dràstica i que tindrà conseqüències severes per a Castella-La Manxa. "Hi ha vida després de ser bo escombraria, però Castella-La Manxa trigarà anys en tornar a emetre bons i la pujada d'impostos serà més gran", ha explicat José Carlos Díez, economista en cap d'Intermoney, al seu twitter.

Pel que fa a Catalunya, passa de la nota Baa1 a Baa2 a causa de "les pressions de liquiditat" i de les "necessitats de finançament a llarg termini", segons el comunicat publicat per l'agència. Aquesta notícia no haurà agradat gens al Departament d'Economia i Coneixement, que aquests dies ultima una nova emissió de bons entre particulars per començar a vendre'ls a partit de dilluns vinent, 24 d'octubre. Amb tot, Moody's reconeix els esforços fets pel Govern en la reducció del deute durant el primer semestre.

En total, les nou comunitats que han estat castigades per Moody's són Galícia, Madrid, Extremadura, Andalucia, Castella i Lleó, Múrcia, el País Valencià, Castella-la Manxa i Catalunya. A més, l'agència també ha rebaixat la solvència de dues províncies basques (Guipúscoa i Biscaia) i de cinc empreses públiques.

Entitats financeres

L'agència de qualificació també ha decidit revisar a la baixa la nota de les grans entitats financeres. Les damnificades són La Caixa, CaixaBank, BBVA, Santander i Ceca. Totes elles tenien fins ara la mateixa valoració que Espanya (Aa2), però mentre que ahir Moody's va degradar el deute espanyol en dos nivells (situant-lo en A1), avui ha rebaixat el deute d'aquestes entitats financeres en un únic nivell i l'ha deixat en Aa3. En resum, avui dia Moody's valora aquestes entitats millor del que valora l'Estat espanyol, un fet molt poc habitual.

stats