CRISI DEL DEUTE
Economia 26/06/2012

Moody's rebaixa 15 bancs al bo porqueria

L'agència de qualificació Moody's va anunciar ahir una rebaixa en bloc als bancs espanyols que en va deixar 15 en grau d'especulació. La prima de risc va tornar a superar la barrera dels 500 punts.

Dani Sánchez Ugart
3 min
MIRALL DE LA NOTA DE L'ESTAT La rebaixa de Moody's a la qualificació de les entitats bancàries espanyoles arriba després de la que ja va aplicar a la del deute sobirà espanyol. Les agències consideren, en general, que els bancs no han de tenir una nota més alta  que l'estat en què estan radicades, per la seva exposició al deute sobirà.

BARCELONA.El particular pols que manté el deute sobirà espanyol amb els mercats va saldar-se ahir, un cop més, amb una contundent escalada de la prima de risc i amb la segona pitjor caiguda de l'Íbex-35 des de principi d'any. Un nou dilluns negre -el passat la prima de risc va superar tots els rècords històrics- marcat, aquesta vegada, per l'anunci de l'agència de qualificació Moody's, que rebaixaria la nota del sistema financer espanyol en bloc i que es va materialitzar a última hora amb una rebaixa de la qualificació de 28 entitats espanyoles entre un i quatre graons.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La rebaixa és conseqüència automàtica de la que l'agència va fer el 13 de juny a l'Estat, que va passar d'un confortable notable baix (A3), a quedar-se a un sol pas del bo porqueria (Baa3), és a dir, molt a prop de ser considerat deute només apte per a especuladors. En general, aquest tipus d'agència considera que les entitats que operen des d'un estat, amb gran exposició al seu deute, no acostumen a tenir una qualificació superior a aquest estat. Per això només el Santander, el banc més important del sistema financer espanyol, amb negocis fora de les fronteres de l'Estat, va quedar ahir per sobre d'aquesta nota. Tota la resta es van situar entre el bo porqueria i l'aprovat baix. Segons l'agència, a banda de la rebaixa estatal, una altra de les causes per a les noves qualificacions és l'expectativa que hi hagi nova morositat.

Entre les entitats que han quedat en bo porqueria destaquen el Banc Sabadell, el Banco Pastor i Bankia. CaixaBank, per la seva banda, va quedar a un pas del suspens, igual que el BBVA. Les entitats nacionalitzades o en procés de venda, com ara CatalunyaBanc, que ja tenien nota de bo porqueria, van quedar encara més degradades, amb una nota equivalent al deficient .

Interrogants sobre el rescat

Enmig dels dubtes sobre el rescat espanyol, que va prenent forma, però no acaba de resoldre els interrogants principals, els inversors van aguditzar la seva desconfiança en la capacitat de l'estat espanyol per pagar el que deu i van situar el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys en 517 punts bàsics, per sobre de la barrera psicològica dels 500. El preu que fixa el mercat secundari per al deute espanyol va ser del 6,63%, encara lluny del 7% que es va sobrepassar dilluns passat -i que marca el límit en què es tanca l'aixeta del crèdit, segons la majoria d'analistes- però molt per sobre del tancament de divendres (6,38% i 479 punts).

El mercat de valors també va viure un nou dilluns negre després de l'alça de divendres. L'Íbex-35, el principal indicador borsari espanyol, va tancar amb la segona pitjor caiguda de l'any, un descens del 3,67%. Tots els valors del selectiu van acabar en vermell, amb l'única excepció de la tèxtil Inditex. La rebaixa de qualificació de la nota dels bancs que, tot i que no es va conèixer fins a la nit, amb els mercats espanyols tancats, va ser anunciada per algunes entitats als mitjans de comunicació, va empènyer els inversors a les vendes. Tots els bancs van caure, especialment els més grans, encapçalats pel BBVA, que va baixar un 5,47%, i el Santander, que va perdre un 4,7%, mentre CaixaBank es va deixar un 3,61%.

Conseqüències de la rebaixa

Tenir qualificació de bo porqueria -és a dir, títols reservats per a l'especulació- és doblement negatiu per a les entitats, perquè la normativa d'alguns fons d'inversió no permet la compra de productes amb aquesta nota. Això comporta una fugida d'inversors immediata després de la rebaixa, que se suma a les dificultats augmentades de les entitats per finançar-se, ja que augmenten les suspicàcies dels possibles compradors de deute en la capacitat del banc per tornar els préstecs.

La rebaixa de Moody's se suma a la que ja han fet les altres dues grans agències de qualificació. Totes segueixen el mateix patró: primer abaixen la nota de l'Estat i després la de les entitats financeres que operen des del país. Així, Fitch va retallar en bloc la nota dels bancs espanyols fa dues setmanes, després de rebaixar tres graons la qualificació de l'Estat. I Standard & Poor's, que el 25 de maig ja va deixar la meitat del sector financer en bo porqueria i amb perspectiva negativa per a la majoria d'entitats, també va retallar la nota del deute sobirà estatal dies abans.

stats