Economia 22/07/2019

El Nasdaq xinès desferma la bogeria dels inversors i arriba a pujades del 500%

L’STAR Market és el primer índex d'empreses tecnològiques i científiques de la Borsa de Xangai

Ara
2 min
Inauguració de l'STAR Market, índex de la borsa de Xangai per empreses tecnològiques i científiques

BarcelonaL'últim moviment xinès per rivalitzar amb els Estats Units ha sortit efecte. Aquest dilluns naixia oficialment a la Xina l’STAR Market, el primer índex d'empreses tecnològiques i científiques de la Borsa de Xangai, un intent del país de respondre al seu homòleg nord-americà, el Nasdaq. La qüestió és que, durant la jornada, les accions d'algunes de les primeres 25 empreses cotitzades van registrar pujades de fins al 500%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els títols més destacats han brillat especialment els del fabricant de microxips Anji. De fet, la seva cotització ha estat breument suspesa en dues ocasions, segons explica Reuters, per haver arribat al límit màxim diari després de disparar-se un 30% i un 60%. De poc ha servit el moviment, però: el preu de les seves accions ha arribat a a disparar-se un 520% respecte al preu que tenien a l'inici de la sessió. Al tancar, el seu creixement es xifrava en un 400%, igualment la dada més bona del dia. La valoració d’Anji arriba així a 242 vegades els beneficis que va obtenir el 2018.

Aquest creixement del 500%, tot i que únic, no ha sigut aïllat. Diverses empreses han pujat més d'un 200%, i més de 15 han superat el 100% de revalorització. Entre les 25 empreses que han estrenat avui el nou índex, el sector que predomina és el de l'equipament avançat. Onze empreses s'hi dediquen. Set estan relacionades amb tecnologies de la informació; tres corresponen al negoci dels nous materials; dos a l'àrea biomèdica; una a les noves energies i l'última a “altres sectors”.

Més enllà d'aquestes empreses, n'hi ha gairebé 150 esperant completar el procediment de registre per sortir a borsa, cosa que podria elevar a uns 130.000 milions de iuans (uns 17.000 milions d'euros) els fons aixecats.

Empreses a l'espera

A diferència del que passa a les borses de Xangai i Shenzen, aquestes no necessitaran el permís de Pequín per cotitzar a l’STAR Market i podran emetre accions de diferent classe per preservar el control dels seus fundadors. A més, als inversors se'ls permetrà invertir a la baixa (el que es fa quan s'espera que una acció caigui) en els títols. Tot i això, els requeriments envers als inversors que vulguin participar d'aquest nou mercat serà que tinguin una experiència mínima de 24 mesos en la compravenda d'accions o que comptin amb un saldo de més de 500.000 iuans (65.000 euros aproximadament) en els 20 dies previs a la sol·licitud de la negociació de les accions de l’STAR Market.

Huang Hongyuan, president de la Borsa de Xangai, ha expressat avui la seva confiança que el nou mercat serveixi efectivament d'estratègia nacional per construir un pont entre la tecnologia i el capital, cosa que promouria, així, el desenvolupament impulsat per la innovació.

Cal recordar que la Xina va registrar, el segon trimestre de l’any, un creixement del PIB del 6,2%, fet que evidencia que el país asiàtic està creixent al ritme més lent dels últims 27 anys. La desacceleració va atribuir-se, essencialment, a la guerra comercial amb els Estats Units i la pujada d'aranzels imposada per Donald Trump. És per això que el govern xinès va desplegar una sèrie de contramesures: retallades d'impostos, incentius al consum i inversions en infraestructures.

stats