QUÍMICA
Economia 12/12/2015

Neix DowDuPont, gegant bicèfal de la indústria química

Té unes vendes combinades de prop de 100.000 milions de dòlars (90.900 milions d’euros)

A.v.
2 min
Dow Chemical Ibérica, filial de l’empresa nord-americana, té una planta a Tarragona.

BarcelonaEls moviments corporatius més freqüents en els últims mesos són les macrofusions entre empreses, d’una banda, i les escissions per separar els diferents negocis, de l’altra. Tot això alhora és el que han decidit fer les empreses químiques Dow Chemical i DuPont, que van anunciar ahir una fusió que crearà un gegant del sector químic als Estats Units, amb unes vendes combinades de prop de 100.000 milions de dòlars (90.900 milions d’euros).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’operació serà clau en el sector químic perquè s’alien les dues empreses més grans del sector als Estats Units, amb activitats semblants però complementàries en algunes àrees. Totes dues companyies van confirmar ahir en un comunicat que han assolit un “acord definitiu” per a la fusió dels negocis.

L’acord, però, té dues peculiaritats destacades. La primera és que la nova empresa, que es dirà DowDuPont, estarà participada al 50% per les dues empreses, malgrat que Dow Chemical té una facturació més elevada, que l’any passat va ser de 58.167 milions de dòlars, amb uns beneficis nets de 3.772 milions. DuPont va tancar l’any amb uns ingressos de 34.906 milions de dòlars i uns beneficis de 3.625 milions.

L’acord indica que cada part tindrà la meitat de les accions de la nova firma i que els càrrecs directius es repartiran seguint criteris d’equilibri. Així, Andrew Liveris (Dow Chemical) serà el nou president executiu i Edward D. Breen (DuPont) serà el primer executiu del nou gegant químic. Els dos directius donaran explicacions al consell executiu de DowDuPont, que tindrà 16 seients repartits a parts iguals. Aquest sistema equitatiu a l’hora de repartir el poder topa amb la forma tradicional d’afrontar aquestes operacions: alguns experts afirmen que les fusions com a tals senzillament no existeixen i que en el fons sempre és una empresa la que se n’empassa una altra. A més, recomanen que hi hagi una jerarquia clara i desaconsellen fórmules com la que vol posar en funcionament la nova empresa perquè són difícils de portar a la pràctica i generen lluites pel poder.

Futura escissió

Però si la situació no era ja prou complexa, les dues companyies explicaven ahir que hi haurà una segona fase d’aquesta operació, que es farà “tan aviat com sigui possible”, en què DowDuPont s’escindirà en tres companyies diferents per poder centrar-se de manera més efectiva en les seves respectives àrees de negoci. Així, les tres noves empreses seran el negoci agroquímic, el de plàstics i químics i finalment els productes tecnològics, de nutrició i de salut.

Dow Chemical té una filial a Espanya i Portugal, que presideix el tarragoní Anton Valero. L’empresa té la seu a Madrid i té una planta industrial a Tarragona. A finals de l’any passat aquesta filial donava feina a 673 treballadors.

stats