Economia 12/01/2012

Neules gurmet fetes a Tàrrega viatgen a Rússia i Finlàndia

Les galetes estan elaborades artesanalment per persones amb alguna discapacitat mental

Acn
2 min
Treballadors de l'obrador del Rosal cuinant les galetes que comercialitzen

Des de fa poc més d'un mes i mig les galetes que es produeixen a l'obrador d'El Rosal de Tàrrega es poden trobar als aparadors de Rússia i Finlàndia. Això és gràcies a les missions comercials que s'han fet en aquests països del nord d'Europa per vendre un producte molt valorat pels consumidors amb poder adquisitiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les galetes són tipus neula recobertes de xocolata (cubanitos, ventalls i arrugats), i són fetes per persones amb alguna discapacitat mental en el marc del projecte social que porta a terme l'Associació Alba per integrar aquest col·lectiu al món laboral.

Són galetes que aquí tenen sortida sobretot per Nadal, però que al nord d'Europa es consumeixen durant tot l'any i són molt apreciades pels comerços especialitzats, de productes gurmet.

A Rússia, les galetes estan comercialitzades per una cadena de supermercats de productes gurmet anomenada Globus Gourmet. Tenen cinc botigues a Moscou i una a Sant Petersburg. Es tracta d'una de les empreses més importants especialitzades en productes delicatessen.

El mes de novembre es va tancar la primera comanda i es van enviar més de 600 caixes (160 quilos) de galetes de diferents tipus. A Finlàndia també fa un mes i mig aproximadament que s'han començat a enviar comandes.

Rússia i Finlàndia, però, no són els únics països de fora de l'Estat on el Rosal envia galetes, ja que ja fa uns 3 anys que s'estan comercialitzant a Alemanya. Els objectius a curt termini dels responsables de l'obrador consisteixen a consolidar les vendes en aquests països i, a llarg termini, ampliar el mercat als països nòrdics, ja que és on hi ha més demanda d'aquest tipus de producte dolç.

Un projecte social consolidat des del 2003

La responsable de l'obrador del Rosal, Núria Cendoia, explica que el projecte social de l'Associació Alba en aquest obrador va començar el 2003 amb la voluntat de recuperar la tradició de l'elaboració de les galetes de la família Serra de Tàrrega, amb la mateixa marca. S'ha recuperat l'antiga fórmula que es feia servir l'any 1920 quan es van començar a produir aquestes galetes a la capital de l'Urgell.

L'obrador el conforma una plantilla de set persones, que durant els mesos de la campanya de Nadal es duplica. Elaboren ''una a una'' les galetes, amb ''productes de qualitat del territori''. A part de la feina, l'Associació Alba també dóna suport en l'habitatge, l'oci i la vida en general dels seus membres.

Cendoia alerta que la crisi i les retallades també els estan afectant i que malauradament no poden contractar totes les persones que desitjarien. Això no obstant, destaca que d'emprenedoria i il·lusió no els en falten, i que estan treballant amb més ganes que mai per tirar endavant el projecte.

stats