ECONOMIA
Economia 14/03/2011

El Banc del Japó injecta 130.000 milions d'euros a l'economia nipona

La borsa del país es desploma un 6%. Es calcula que el terratrèmol pot provocar pèrdues de més de 100.000 milions de dòlars.

Redacció
2 min

TokioLa greu crisi que viu el país arran del sisme ha fet que el Banc del Japó hagi decidit subministrar 60.000 milions d'euros més per estabilitzar els mercats i el sistema financer. En pocs mesos, el Banc del Japó ja ha injectat més de 130.000 milions d'euros a l'economia del país. La institució ha posat en circulació una xifra rècord de bitllets en un dia. El governador del Banc del Japó, Masaaki Shirakawa, considera que el sistema financer nipó "ha sobreviscut a l'impacte del devastador terratrèmol de divendres". Tot i això, ha matisat que, en el conjunt de l'economia japonesa, "la incertesa és alta".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons han calculat dues empreses especialitzades, el sisme causarà probablement pèrdues de més de 100.000 milions de dòlars per a l'economia nipona. A més, les companyies d'assegurances hauran de fer front a fins a 34.600 milions de dòlars pels danys causats a les propietats assegurades. El càlcul l'han fet les firmes AIR Worldwide i Eqecat, especialitzades a calcular els riscos de les catàstrofes per a les companyies d'assegurances.

Mentre el banc nacional feia una injecció tan generosa en el danyat sistema econòmic japonès, l'índex Nikkei de la Borsa de Tòquio ha caigut al tancament 633,94 punts, un 6,18%, fins a situar-se en 9.620,49 punts, en la seva primera sessió després del terratrèmol de divendres que ha devastat àmplies zones de la costa nord-est del Japó. És la dada més baixa de l'indicador japonès en els darrers quatre mesos.

Aturada de la indústria

Amb tot això, els quatre principals fabricants japonesos d'automòbils, Toyota, Nissan, Honda i Suzuki, mantindran aquest dilluns paralitzada la producció a totes les seves plantes del Japó, pels talls de subministrament de peces i d'energia elèctrica. El grup Mazda, amb seu a la província meridional d'Hiroshima, és l'únic que operarà amb normalitat. La indústria de la tecnologia i l'electrònica també ha protagonitzat grans aturades. Sony, Mitsubishi o Toshiba també han detingut avui, en major o menor grau, l'activitat en algunes plantes.

stats