AUTOMOCIÓ
Economia 02/12/2010

La planta de Nissan a Barcelona es queda sense la nova camioneta

Segons ha pogut saber el diari ARA, la companyia japonesa no ha decidit on la fabricarà, però Barcelona ja està descartada. Els sindicats hi veuen una estratègia per augmentar la pressió

Elena Freixa
2 min
Les instal·lacions de Nissan de la Zona Franca donen feina a 3.000 persones.

BarcelonaLa fàbrica de Nissan a Barcelona no ha aconseguit el vist-i-plau de la multinacional japonesa per produir la nova camioneta pick up, segons ha pogut saber el diari ARA. De moment, la companyia no ha decidit quina planta fabricarà aquest model per al mercat europeu. El que avui s'ha confirmat és que Barcelona ha quedat descartada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La direcció de Nissan va demanar als sindicats de la planta catalana una congelació salarial i d'altres sacrificis, que els representants de la plantilla van rebutjar i van proposar discutir en una mesa de negociació. Finalment, segons la direcció de Nissan, Barcelona ha perdut l'oportunitat de fabricar un nou model.

Segons ha explicat el subdirector de Nissan Motor Ibérica (NMISA), Frank Torres, la multinacional s'ha donat un termini d'un mes per decidir la ubicació des d'on a partir de 2014 se servirà al mercat europeu aquesta nova pick up. "El temps per a Barcelona ha passat; hem fallat a nivell local", ha afegit.

La producció per al mercat asiàtic es farà des de la fàbrica de Nissan a Tailàndia, mentre que des de Mèxic es cobrirà el mercat americà i la planta de Sud-Àfrica servirà el mercat africà.

Torres ha insistit que la millora dels costos laborals és un requisit bàsic per Barcelona si vol ser atractiva de cara a futurs llançaments i ha lamentat que la pèrdua de la camioneta deixa la planta amb un futur incert. "Tenim les produccions confirmades a curt termini, fins al 2011, més enllà dependrà de moltes coses", ha afegit.

El directiu de Nissan ha subratllat que aquesta necessitat de contenció ja estava sobre la taula al juliol, quan sindicats i empresa van pactar el nou conveni col·lectiu per a la planta catalana.

Pels sindicats, la recent proposta de la multinacional de congelar-los tres anys el sou era inassolible i innegociable amb un termini de temps tan curt. "En cinc dies no es pot pactar un nou conveni", han recordat. Ara veuen que el retard d'un mes en l'adjudicació de la producció a Europa pot ser un intent de pressió de Nissan per aconseguir imposar les seves condicions i acabar portant el model a Barcelona.

La planta és una ubicació "lògica" per al nou model, segons han explicat fonts del comitè d'empresa, que assenyalen que la planta de la Zona Franca està ben situada per servir al mercat de tot el continent. A més a més, ja compta amb productes similars a les seves línies productives, ja que fabrica la pick up Nissan Navara.

A més a més, han recordat que Nissan es va comprometre a portar-los nova producció a Barcelona quan es va produir la "dolorosa" retallada de 1.500 treballadors l'any passat.

stats