Economia 19/12/2012

Nissan confirma que Barcelona opta a fabricar un nou turisme i crida a un acord amb els sindicats

La multinacional demana als sindicats que acceptin un pla que inclou rebaixes de sous per a futurs empleats i avisa que no es pot deixar perdre el nou vehicle, que es fabricaria a partir del 2015

Elena Freixa
2 min
Dura negociació a Nissan per guanyar un nou vehicle

BarcelonaLa direcció de Nissan ha confirmat aquest dimecres que Barcelona opta a fabricar un nou turisme a partir del 2015, una decisió, però, que va lligada amb el pla de competitivitat que direcció i sindicats negocien sense èxit des de fa mesos. "No ens podem permetre perdre aquest vehicle", ha avisat el conseller delegat de Nissan a Espanya, Frank Torres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cotxe, que encara s'està desenvolupant, s'havia de fabricar a la planta de Sunderland, al Regne Unit, però aquests plans han canviat amb la decisió de l'alta direcció de fabricar al Regne Unit un cotxe d'alta gamma (marca Infiniti) i reubicar el turisme que havien previst i que ara pot venir a Barcelona.

Les converses amb els sindicats, represes amb intensitat les darreres setmanes, encara topen amb diferències importants. El punt més discutit dels que proposa l'empresa és la rebaixa salarial d'un 30% als futurs empleats que entrin a la companyia, una manera de situar els costos al nivell dels competidors, segons ha defensat el directiu de Nissan en declaracions a l'ARA.

La Generalitat ja ha citat les dues parts aquest mateix dimecres en una trobada per mediar en la negociació, que inclou altres qüestions, com l'ampliació de jornada anual a la fàbrica de la Zona Franca i mesures de flexibilitat com poder treballar més dissabtes i obrir la fàbrica més dies l'any.

La resposta del comitè fins ara ha estat taxativa a l'hora de negar-se a una doble escala salarial permanent a la fàbrica, ja que actualment els nous empleats ja entren cobrant per sota d'un treballador veterà i s'hi van equiparant al llarg dels primers anys.

Torres ha justificat que el pla de competitivitat que es proposa no només és "just" perquè suposa situar la fàbrica a uns costos raonables i en línia amb la mitjana del sector, sinó que és necessari perquè Barcelona en garanteixi el futur a mitjà i llarg termini.

stats