Nissan vol fer fora 10.000 treballadors a tot el món, el doble del previst a principis d'any

Aquesta nova retallada pot afectar el futur de les fàbriques de la Zona Franca i Montcada

L'empresa d'automoció Nissan, que té fàbrica a la Zona Franca de Barcelona i Montcada, té previst retallar fins a 10.000 llocs de treball els pròxims anys a nivell mundial, el doble del que inicialment havia anunciat a la primavera, segons ha avançat l'agència de notícies Kyodo News citant fonts de l'empresa.

En aquell moment la companyia va assegurar que prescindiria de 4.800 treballadors, dels quals 600 eren de la fàbrica de la Zona Franca de Barcelona. El grup preveu ara sumar a aquesta xifra 5.200 acomiadaments més. Nissan compta amb una plantilla de 139.000 persones a tot el món.

El grup té previst fer públic aquest dijous un nou pla per reactivar el negoci i on es preveu que anunciï aquesta retallada. Alhora també donarà a conèixer els resultats del segon trimestre de l'any. La companyia s'ha vist involucrada en diversos escàndols l'últim any, entre els quals la detenció de l'expresident del grup automobilístic Nissan-Renault-Mitsubishi, Carlos Goshn, per frau fiscal, que va provocar fortes tensions amb Renault.

L'exercici del 2018, Nissan va tenir una reducció del 57% del seus beneficis i d'un 3,2% dels seus ingressos. Les seves vendes van caure tant a Estats Units (-9,3%) com a Europa (17,8%). 

La detenció de Ghosn eleva la incertesa a Nissan Zona Franca

Futur incert de les fàbriques de la Zona Franca i Montcada

Aquest increment encara eleva més la incertesa de futur de les fàbriques de la Zona Franca i Montcada. El comitè d'empresa de la planta de la Zona Franca ja ha demanat aquest dimecres al matí una reunió amb la direcció que es farà demà per saber si aquestes noves retallades afectaran a la planta de Barcelona. "No estem més preocupats perquè ja ho estàvem molt", ha assegurat el portaveu del comitè d'empresa, Javier Pacheco.

De fet, quan es van anunciar els primers acomiadaments el comitè d'empresa ja va demanar a la direcció un pla de viabilitat de les plantes que garantís el seu futur. Segons el comitè, la planta de la Zona Franca té una capacitat de producció de 200.000 vehicles a l'any, i actualment n'estan sortint 60.000. 

Els treballadors de Nissan exigeixen que es garanteixi el futur de la planta de Barcelona

El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joaquim Ferrer, va assegurar aquest mateix dimarts que estan "en contacte permanent" amb Nissan i "a l'expectativa" de les decisions que la multinacional japonesa pugui prendre sobre el seu futur. Ferrer va insistir que la companyia està decidint el "futur global" de la marca, però va reconèixer que això pot afectar la planta catalana.