ECONOMIA
Economia 03/06/2011

El Nobel Josep Stiglitz advoca per una reestructuració del deute

L'expert critica que el Banc Central Europeu monopolitzi la seva política en evitar la inflació per davant d'altres riscos com la desocupació, pel que augura un augment dels tipus d'interès que reduirà "l'avantatge competitiu" europeu i augmentarà les dificultats per a l'exportació

Efe
2 min

SitgesEl premi Nobel d'Economia Joseph Stiglitz ha assegurat avui que una de les opcions que Europa hauria de considerar és la reestructuració del deute en els països intervinguts si no s'aconsegueix crear un fons de solidaritat davant d'aquestes situacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"A no ser que reaccioni amb la creació d'un fons de solidaritat, crec que la Unió Europea optarà per una reestructuració ordenada per a recuperar el creixement amb equitat", ha sentenciat l'expert a la XXVII Reunió del Cercle d'Economia que s'està celebrant avui a Sitges.

L'economista veu possible un canvi en les condicions amb les quals es van pactar els deutes tot i que reconeix que l'error prové del moment en què es va intervenir als deutors i encara que hi ha veus que auguren un "enrenou de tot el sistema bancari europeu" si s'apliqués una reestructuració.

Per a Stiglitz, aquestes solucions són la fórmula per a aconseguir el creixement econòmic equitatiu, el que considera un requisit essencial per a resorgir de la crisi com a economies fortes.

L'execonomista cap del Banc Mundial s'ha mostrat escèptic davant dels rescats produïts durant l'últim any: "La paraula rescat, en funció de a qui s'hagi de rescatar, és ambigua", ha afirmat. En aquest sentit, ha recriminat que els rescats europeus són una manera de "protecció dels bancs europeus que s'han endeutat moltíssim" i que el deute del sector privat s'ha traslladat al públic, que és qui ha de respondre ara per ell.

També ha criticat les polítiques d'austeritat que els governs europeus i nord-americans estan aplicant per a reduir el dèficit ja que considera que donaran una sortida a la crisi però amb un estatus d'"economies dèbils".

Stiglitz ha criticat que el Banc Central Europeu (BCE) monopolitzi la seva política en evitar la inflació per davant d'altres riscos com la desocupació, pel que ha augurat un augment dels tipus d'interès que reduirà "l'avantatge competitiu" europeu i augmentarà les dificultats per a l'exportació.

stats