ECONOMIA COL·LABORATIVA
Economia 30/10/2016

Nova York declara la guerra a Airbnb

L’estat nord-americà prohibirà i multarà la plataforma, que ja ha portat la mesura als tribunals

Júlia Manresa
3 min
Manifestació de ciutadans favorables a Airbnb davant l’Ajuntament de Nova York, on es feia una audiència pública sobre la plataforma.

BarcelonaAirbnb no només té problemes a Barcelona. Mentre a la capital catalana gaudeix d’un caos legislatiu que li permet operar a través de les escletxes obertes en una legislació que no havia previst la seva activitat, altres indrets l’hi estan posant molt més difícil. És Nova York, la segona ciutat més important per a aquesta plataforma de lloguer d’habitacions i apartaments entre particulars, qui li ha declarat la guerra. Un conflicte obert que li pot costar uns quants milers de dòlars i, cosa que és pitjor, la impossibilitat definitiva d’operar en una de les ciutats més atractives per al turisme mundial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, la importància del turisme per a la ciutat i l’estat de Nova York és innegable. L’any passat l’urbs que llueix l’Estàtua de la Llibertat va batre el seu propi rècord en rebre 59,7 milions de turistes i espera continuar creixent al mateix ritme. Els ingressos provinents d’aquesta activitat, doncs, són crucials per a la ciutat. Salvant les distàncies, aquesta metròpoli nord-americana, igual que Barcelona, té també com un dels assumptes polèmics la pressió turística i el poder dels hotelers.

Des de la irrupció d’Airbnb, Nova York ha sigut un dels seus punts calents. Però, després de diversos estira-i-arronses amb les autoritats i del conflicte dialèctic obert amb el lobi hoteler, cada vegada més hostil, fa una setmana el governador de Nova York va decidir tirar pel dret i fer efectiva una llei que restringeix el lloguer de particulars a períodes superiors a un mes, persegueix els presumptes irregulars i, finalment, els sanciona amb multes de fins a 7.500 dòlars. Segons les dades que publica la mateixa empresa, els visitants que arriben a la ciutat dels gratacels a través d’Airbnb s’hi estan una mitjana de 6,4 nits i es gasten 880 dòlars, unes xifres que, segons la companyia, són superiors a les del sector hoteler, que té una mitjana de nits per estada de 3,9 i una despesa de 690 dòlars.

Els paral·lelismes amb Barcelona

Altre cop mantenint les distàncies, la situació fins abans d’aquesta regulació a Nova York era similar a la de Barcelona. El lloguer d’habitacions de particulars no estava previst, només es preveia que fos una activitat per a professionals -o sigui amb llicència-. Val a dir, però, que l’estat de Nova York ja havia restringit a un mínim d’un mes el lloguer d’habitacions el 2010 en llars multifamiliars, però Airbnb continuava trobant escletxes, com passa a Barcelona, on també queda ben delimitat què és un apartament turístic, però no deixa clara cap barrera entre particulars i professionals.

Fa una setmana, però, el governador de Nova York, Andrew Cuomo, va firmar la normativa. Fins aleshores Cuomo no s’havia pronunciat ni a favor ni en contra de la restricció. Finalment, el governador -pressionat per un poderós lobi hoteler, segons afirmen els defensors d’Airbnb- va optar per acceptar una legislació que obre la porta a una guerra entre veïns. Nova York ha portat fins al límit legal el que l’Ajuntament de Barcelona va fer aquest estiu quan va enviar una carta als veïns demanant col·laboració per denunciar si detectaven lloguers d’apartaments turístics il·legals. A partir d’ara Nova York permetrà que els ciutadans que detectin aquesta activitat puguin denunciar-la. A més, les autoritats podran rastrejar les pàgines d’aquestes plataformes, cosa que l’Ajuntament de Barcelona ja fa.

Davant aquesta situació, Airbnb ja fa temps que pressiona. De moment, la plataforma ha presentat una denúncia formal contra l’estat de Nova York per contradir la llei de comunicacions.

Però abans d’arribar a aquest extrem Airbnb ho va intentar tot. A banda d’una forta campanya amb màrqueting i mobilitzacions, Airbnb va proposar exigir un registre oficial i públic a tots els seus anunciants. A més, també ha proposat normes com limitar la possibilitat d’oferir cases senceres i s’ofereix a col·laborar per recaptar impostos, com ja fa en altres ciutats com San Francisco. A Barcelona, Airbnb ha fet propostes similars però menys contundents i també està a l’expectativa del que decideixin les autoritats, que, com les de Nova York, estan pressionades pels hotelers i pels veïns de les zones amb més pressió turística. Al mateix temps, però, no poden negar l’evidència: només a Barcelona hi ha més de 23.000 habitacions o apartaments anunciats a Airbnb.

stats