Nova despesa rècord en les pensions: 8.550 milions de factura

La jubilació mitjana continua creixent i arriba als 1.046 euros

Cada mes que passa la Seguretat Social  necessita gastar una mica més per poder fer front a la factura de les pensions. Després d'aguantar 14 mesos seguits amb un increment de la despesa per sota del 3%, ja són cinc mesos consecutius en què s'acumulen crescudes interanuals per sobre d'aquest percentatge. Així doncs, segons els dades publicades aquest dimarts pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, al setembre la Seguretat Social va gastar 8.550,6 milions d'euros, un 3,1% més que el mateix mes de l'any anterior. 

A més de la despesa, la xifra de pensions pagades va créixer un 1,2%, si es compara amb el setembre del 2015. Es van pagar fins a 9.433.986 pensions, un altre nou màxim. Amb aquest repunt, s'acumulen també vuit mesos seguits amb creixements superiors a l'1%. 

Prop de 30.000 difunts van seguir cobrant la pensió el 2014

D'altra banda, són 1.046,28 euros els que un jubilat ha rebut de mitjana aquest setembre, un 2,08% més del que va rebre el mateix mes de l'any passat. En conjunt, la pensió mitjana del sistema, és a dir, la mitjana de les retribucions per jubilació, incapacitat permanent, viduïtat i orfenesa, s'ha situat als 906,37 euros, un 1,89% més.  

El govern espanyol continuarà apujant les pensions

La despesa en pensions continua creixent al mateix temps que la guardiola va restant fons en un moment en què les despeses creixen el doble de ràpid que els ingressos que rep el sistema i fan  disparar el dèficit. Les últimes dades sobre els comptes de la Seguretat Social –amb data del 31 de juliol– revelen un saldo negatiu de 5.721,8 milions d'euros malgrat l'increment del 2,7% de les cotitzacions socials, que van arribar als 60.082,95 milions gràcies a l'augment de la cotització dels ocupats en un 3,5%. A més, la cotització dels desocupats va caure un 7,6%. Malgrat això, la Seguretat Social dedica la majoria dels diners que ingressa a pagar pensions de jubilació, i com que cada vegada hi ha més jubilats, la factura de la Seguretat Social es dispara més del que creixen les cotitzacions, que no ingressen prou a causa de la rebaixa dels salaris, la inflació negativa i les bonificacions de contractació. 

Davant aquesta situació, el govern espanyol ja va advertir que si no es garantia el creixement econòmic la guardiola de les pensions estava en risc. A més, la pujada d'aquestes retribucions, que fins al 2011 s'havia fet d'acord amb la inflació, s'ha convertit en un dels punts calents de la discussió política. Després de mesos d'afirmar que no era possible dur a terme la pujada de les pensions mínima del 0,25% establerta per la llei sense un govern constituït, aquest cap de setmana l'executiu espanyol ja va garantir que sí que hi hauria pujada.