Nova maniobra de la UE per ajornar la multa pel dèficit a Espanya

Els ministres de Finances havien de ratificar la sanció el 12 de juliol però amb el nou canvi de calendari la decisió pot arribar a la tardor

L’Europa post-Brexit no vol més sorpreses. Per aquesta raó, la Comissió Europea no decidirà avui si sanciona Espanya i Portugal per dèficit excessiu com estava previst, sinó que podria allargar la decisió fins a la tardor, segons confirmen fonts europees a l’ARA.

Aquesta és la segona vegada que l’executiu comunitari evita prémer el botó vermell de la multa. Segons fonts comunitàries, els comissaris debatran aquest dimarts què cal fer amb el procediment de dèficit excessiu del 2015 dels dos països de la Península, que en el cas espanyol es va disparar fins al 5,1%, enfront del 4,2% pactat. La decisió final es prendrà dijous.

Amb aquesta estratègia, difícilment els ministres de Finances de la UE podran tractar la decisió el proper 12 de juliol, quan havien de ratificar la possible multa, ja que l’agenda sobre els temes a tractar en un principi ja estarà tancada. A més, la reunió és informal, per la qual cos no s’hi prenen decisions, així que la decisió definitiva es posposaria fins a la propera reunió dels titulars de Finances, que tindrà lloc l’11 d’octubre.

Una jugada de Juncker

Tot plegat ha estat una maniobra més de l’executiu de Jean-Claude Juncker per donar de nou oxigen a Mariano Rajoy, a qui va ajudar postergant la decisió per no interferir en el resultat de les eleccions, i ara vol evitar fer-ho en plena formació de govern. Brussel·les ha reiterat que vol un executiu estable a Espanya i evita nous problemes en plena reconducció del projecte europeu.

Al maig, Brussel·les va concedir un any més de marge a Espanya per arribar a l’objectiu del dèficit del 3%, la quarta pròrroga que rep l’Estat. Malgrat això, el fantasma d’una multa que podria arribar als 2.000 milions no s’esvaeix.