Economia 14/02/2013

Novartis retallarà la inversió a Espanya si no es redueix el deute hospitalari

El president de la farmacèutica a l'Estat adverteix de la necessitat de nous plans de pagaments als proveïdors. Novartis va facturar l'any passat un 7% menys a Espanya

Efe
2 min

Barberà del VallèsEl president del Grup Novartis a Espanya, Jesús Acebillo, ha advertit aquest dijous que la seva companyia reduirà les seves inversions a l'Estat si el govern espanyol no posa en marxa un altre pla de proveïdors que permeti saldar el deute hospitalari amb les empreses farmacèutiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa a la planta de Novartis a Barberà del Vallès, Acebillo ha explicat que el pla de pagaments a proveïdors que va posar en marxa l'executiu de Rajoy l'any passat va ser molt encertat, ja que va permetre fer front "amb velocitat" a totes les factures que hi havia pendents per subministrament de medicaments als hospitals públics.

No obstant això, la situació ha tornat a reproduir-se i les administracions deuen novament a les companyies farmacèutiques molts milions d'euros.

Acebillo espera "amb gran esperança i alleugeriment" que en aquest 2013 s'habiliti un nou pla de pagament a proveïdors que permeti regularitzar aquests pagaments, ja que, d'altra manera, Novartis "no podrà" mantenir el seu ritme inversor a Espanya, d'aproximadament 120 milions d'euros anuals entre inversions i R+D.

"Esperem que el pla de proveïdors es reprodueixi aquest 2013 o es redueixi el deute hospitalari. Si no és així, impactaria de forma significativa en els nostres plans d'inversió i seria difícil mantenir volums d'inversió semblants en el futur", ha assegurat.

"I seria una pena perdre l'oportunitat d'invertir a Espanya quan ho podem fer", ha subratllat el directiu.

Acebillo ha assegurat, en aquest sentit, que el pla de proveïdors del 2012 ha permès a la companyia "accelerar" el seu procés d'inversió a la planta de Barberà, a la qual destinarà 57 milions d'euros per posar en marxa cinc noves línies de producció destinades a fàrmacs d'inhalació.

El president de Novartis a Espanya ha recordat, a més, que serà "molt difícil" que companyies farmacèutiques que no estan implantades al país inverteixin aquí, "començant de zero", i que és més fàcil que les empreses que ja tenen plantes a l'Estat captin inversions que les facin més competitives que altres països.

El Grup Novartis a Espanya va assolir l'any passat una facturació de prop de 1.400 milions d'euros, un 7% menys que el 2011, a causa de la caiguda del mercat estatal i a la pèrdua d'algunes patents.

stats