Economia 27/11/2012

La recessió a Espanya s'agreujarà el 2013 i l'atur fregarà el 27%, segons l'OCDE

L'economia caurà el triple del que ha previst el govern espanyol i l'OCDE demana que no s'apliquin retallades addicionals a les ja anunciades

Efe
2 min

ParísL'economia espanyola s'encamina cap a una profunda recessió, que s'intensificarà el 2013 i el 2014 i elevarà les taxes d'atur fins a un sostre del 26,7%, segons es desprèn de l'informe semestral de perspectives de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La recessió s'intensificarà a Espanya, amb una caiguda de l'1,4% l'any que ve i una tímida recuperació del 0,5% el 2014, segons l'OCDE, que demana que no s'apliquin retallades suplementàries, encara que s'incompleixin els objectius de reducció del dèficit, pels efectes negatius que ja té l'ajust.

Ha rebaixat a la baixa les seves expectatives sobre pel 2013 respecte a la recessió del 0,8% que augurava al maig. Així, s'alinea amb les xifres presentades per la Comissió Europea a principis de mes.

La reculada de l'1,4% és pitjor que el del 0,5% que calcula govern espanyol, i l'organització la vincula en part a l'ajust fiscal i els elevats tipus d'interès que han de pagar per finançar-se tant els bancs com el propi Estat, encara que les condicions hagin millorat amb l'anunci de compra de deute públic per part del Banc Central Europeu (BCE).

Altres motius són un atur que pujarà d'una mitjana del 25% fins al 26,9 % en 2013, i quedant-se estancat en el 26,8% el 2014.

Sobre el programa de retallades del govern espanyol, tot i considerar-lo "apropiat i necessari per restablir la confiança", la OCDE ha subratlla que continuarà "afeblint l'economia".

Els autors de l'estudi donen per fet que l'executiu de Mariano Rajoy aplicarà íntegrament les mesures anunciades per retallar l'equivalent del 2,7% del Producte Interior Brut (PIB) el 2013 i d'un 1% addicional l'any següent.

Això permetrà disminuir el dèficit públic a un ritme molt inferior del que volia el govern espanyol, ja que aquest any es quedarà en el 8,1% del PIB (enfront del 6,5%), el 2013 en el 6,3 % (davant del 4,5%) i el 2014, en el 5,9%.

stats