Economia 28/11/2011

Obama demana a Europa rapidesa davant la crisi

El president nord-americà assegura que els EUA estan disposats a fer tots els possibles per resoldre la crisi

Efe
2 min

WashingtonEl president nord-americà, Barack Obama, ha afirmat avui al final de la cimera entre el seu país i la Unió Europea que els EUA "estan disposats a fer tots els possibles" per resoldre la crisi del deute a Europa. El gabinet nord-americà ha demanat "decisió i contundència" a Europa per prendre mesures ràpid contra la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, Obama ha insistit que fer front a la crisi és "enormement important" per als EUA, ja que si l'economia europea es contreu "és més difícil crear llocs de treball" als EUA.

Per la seva banda, Barroso ha expressat la seva "completa confiança" que els líders europeus faran el possible per sortir de la crisi, i ha afirmat que de vegades "les decisions volen temps, però ara ens trobem en el bon camí".

Van Rompuy ha dit que la Unió Europea i els EUA mantenen la relació econòmica i comercial "més forta del món", i per tant cal que tots dos adoptin "accions fermes per aturar preocupacions de creixement a curt termini, així com vulnerabilitats fiscals i financeres.

Els líders han abordat, a més de la crisi del deute a l'eurozona, assumptes com el programa nuclear de l'Iran, la guerra a l'Afganistan o els esdeveniments al Pròxim Orient i el Magrib.

Segons ha indicat Obama, totes dues parts han acordat assegurar-se que segueixen "mantenint la pressió" sobre l'Iran, de manera que aquest país compleixi els seus compromisos sobre el seu programa nuclear.

També han examinat com donar un millor suport als processos de canvi en el Pròxim Orient, perquè "estem d'acord que les aspiracions de Líbia, Tunísia o Egipte no són només qüestions polítiques, sinó també econòmiques", ha dit Obama.

Els dirigents han abordat també la situació a Bielorússia, on han reclamat el retorn de l'estat de dret, i a Ucraïna, on han indicat que volen veure com continua el procés de reformes.

Abans de les declaracions, la Casa Blanca havia indicat la importància que Europa "actuï amb força i determinació" contra la crisi a l'eurozona.

En la seva roda de premsa diària, el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va afegir que "és molt important que Europa es mogui ara amb decisió i contundència, especialment amb l'arribada de nous governs a Itàlia, Grècia i Espanya".

stats