Economia 18/04/2018

El president del Sabadell demana la fi del 155

Josep Oliu rebaixa el to antisobiranista abans de la primera junta a Alacant

Albert Martín
3 min
Josep Oliu, president del Banc Sabadell.

AlacantJosep Oliu, president del Banc Sabadell, va demanar ahir des d’Alacant la fi de l’aplicació de l’article 155, que intervé l’autonomia de les institucions catalanes. “Ens agradaria que les coses tornessin al seu lloc, amb una Generalitat, un president de la Generalitat i un ordre institucional”, va dir. Interrogat específicament per si això incloïa l’aixecament de l’article 155, Oliu va respondre afirmativament. “Sí, que tornin les institucions al seu lloc. Que hi hagi govern de la Generalitat”, va explicitar a preguntes de l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Oliu, que mai no ha tingut inconvenients a criticar l’independentisme i que ha mantingut una postura de crítica frontal al sobiranisme, va abaixar el to de manera ostensible en la jornada prèvia a la que serà la primera junta d’accionistes del Sabadell lluny de Catalunya després d’haver-se endut la seu social a Alacant al mes d’octubre en resposta a l’agudització de la situació política arran de l’1-O. El canvi de to va ser tan acusat que fins i tot va arribar als polítics que estan exiliats i presos, un tema que és pràcticament tabú a l’opinió pública espanyola. “Ho lamento molt perquè amb alguns hi tenia relació. Ho sento molt, no és una cosa que m’incumbeixi a mi, incumbeix els jutges”, va fer.

La relació d’Oliu amb Carles Puigdemont o Oriol Junqueras tenia una certa normalitat institucional. El banquer és el president de la quarta empresa de Catalunya, Puigdemont i Junqueras eren el president i el màxim responsable econòmic del país. De fet, Oliu va comunicar la decisió de treure la seu del banc a Puigdemont dos dies abans que la decisió fos oficial.

La tradicional trobada entre la cúpula del Sabadell i els mitjans prèvia a la junta d’accionistes va estar capitalitzada per la política. Oliu va mirar enrere per recordar que la decisió de treure la seu no era “probable però sí possible” i que es va prendre “per unanimitat”. “No va ser una decisió política, sinó tècnica”, va assegurar. Segons va afirmar el president del Sabadell, la decisió va ser un èxit: “Immediatament els clients van recuperar la confiança respecte als dubtes sobre garanties institucionals del banc”. “La tranquil·litat va tornar quan es van prendre mesures per part del govern central”, va afegir.

Impacte econòmic

Oliu es va detenir a detallar l’impacte econòmic que va tenir tot plegat. “A l’octubre l’economia catalana va patir un xoc, que al novembre es va mitigar i al desembre va desaparèixer”. Segons la seva anàlisi, encara hi ha algun impacte en l’economia catalana, sobretot pel que fa a l’arribada d’inversions estrangeres i al turisme de qualitat a Barcelona. “Però els lucres cessants mai no es poden mesurar de manera adequada”, va dir. Respecte als fets d’octubre, també va indicar que “van tocar les butxaques a uns quants i ja està”.

Això forma part d’un escenari que ell mateix va qualificar d’“empantanat”, que era el tercer i més probable dels que el banc preveia. “Normalitat, normalitat, no n’hi ha. Una certa normalitat, sí”. El primer era el d’un ràpid acord polític entre les dues parts després del xoc d’octubre, i el segon el d’una persistència de la situació que es va viure a l’octubre. “Això era catastròfic per a Catalunya”.

Oliu també va explicar que el Sabadell afrontarà aquest cap de setmana la integració informàtica de la seva filial al Regne Unit, el TSB. El retard (s’havia previst per fa sis mesos) li ha costat a l’entitat uns 80 milions i li ha impedit guanyar una quantitat similar. A canvi, el Sabadell rebrà de Lloyds prop de 450 milions d’euros.

El financer català també va descartar una fusió amb Bankia, una possibilitat que havia estudiat en el passat, tal com va explicar l’ARA. “No hi ha res. M’assec amb tothom però no vam parlar d’això”.

stats