Cau una trama va defraudar a Hisenda 25 milions en l'IVA

L'actuació de l'Agència Tributària i la Guardia Civil se centra a Tarragona i el País Valencià, però té ramificacions en altres províncies

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i l' Agència Tributària estan duent a terme aquest dimecres una operació conjunta contra el frau en el pagament de l'IVA d'hidrocarburs i metalls preciosos, que podria pujar a 25 milions d'euros.

Es tracta de l' operació Burlao, en què es preveuen vint detencions i 21 registres a set províncies espanyoles del País Valencià, Catalunya, Madrid i Galícia, segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat.

A més, la trama del frau per eludir el pagament d'impostos s'estén a Portugal, on s'ha arrestat dues persones i practicat un registre, i a Itàlia, amb tres registres. La investigació es va iniciar fa un any per la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària.

Les pràctiques delictives menyscabaven l'activitat mercantil en aquest sector estratègic i provocava l'expulsió d'altres operadors en no suportar les presumptes pràctiques fraudulentes desplegades per la trama, desvirtuant, per tant, el mercat.

Els delictes investigats són els de pertinença a organització criminal, contra el mercat i els consumidors, blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública.

Durant l'operació han participat diferents unitats especialitzades de la Guàrdia Civil en tot el territori espanyol, funcionaris de l'Agència Tributària de les diferents províncies, l'oficina mòbil d'Europol, agents de la Unitat Nacional de Lluita i Corrupció de la Policia Judiciària de Portugal i de la Guarda de Finança d'Arezzo (Itàlia). Les diligències segueixen secretes i no es descarten noves actuacions. Les investigacions estan dirigides pel Jutjat Central d'Instrucció número 5 dels de l' Audiència Nacional.

Fa unes quantes setmanes, l'Agència Tributària també va desarticular una organització que havia defraudat més de 24 milions d'euros en l'IVA de productes petrolífers, informàtics i electrònics i que operava tant a Espanya com en l'àmbit intracomunitari. Segons fonts de la investigació, el modus operandi d'aquesta organització desmantellada en l'operació El Dorado, és similar al de la trama de la que ha caigut aquest dimecres.